Що станеться з вашим тілом, якщо їсти гречку кожного дня?

Смак гречаної каші знайомий кожному з нас з дитинства. І це цілком закономірно, враховуючи користь цієї живильної зернової культури, до складу якої входять білки, вуглеводи, вітаміни, мінерали та антиоксиданти.

Відразу хотілося б відзначити, що найбільш корисна ядриця (цільнозерновий продукт коричневого або жовтувато-коричневого кольору), оскільки саме в ній міститься більша кількість корисних речовин.

Не менш корисна і зелена гречка, що представляє собою необроблений сирий продукт. Але! Така крупа, на відміну від ядриці, не проходить термічної обробки, тому схильна до появи і розмноження в ній різних патогенних мікроорганізмів.

Отже, що ж станеться з тілом при щоденному вживанні гречаної каші? Чим корисна гречка, і якої шкоди організму вона може завдати? На ці, та багато інших не менш важливих питань ми дамо відповіді у цій статті.

Чи можна схуднути на гречці?

Дієтологи відчувають особливу любов до гречки, оскільки цей продукт є відмінним помічником для тих, хто вирішив м’яко і без шкоди для організму розлучитися із зайвими кілограмами.

А все завдяки «довгим вуглеводам», що містяться в гречці. Саме вони навіть в невеликій кількості забезпечують на тривалий період часу відчуття насичення. В результаті кількість перекусів скорочується, порція їжі, що вживається стає меншою, а талія – ​​стрункішою.

Крім того, гречка має сечогінний ефект, виводить шлаки і токсини, а також зменшує навантаження на печінку. Очищаючись і оздоровлюючись, організм не тільки набагато швидше втрачає зайву вагу, але і менш інтенсивно набирає її згодом (а ні для кого не секрет, що підтримувати вагу в нормі набагато складніше, ніж худнути).

Рослинний білок, що входить до складу гречки, здатний заповнити нестачу білка тваринного походження, що особливо важливо для вегетаріанців. Адже відсутність або дефіцит цього самого білка призводить до м’язової слабкості, зниження працездатності і витривалості.

Гречана крупа завдяки клітковині і крохмалю нормалізує функції шлунково-кишкового тракту, позбавляючи від запорів і метеоризму, що також сприяє схудненню.

Якщо ви вирішили «посидіти» на 14-денній гречаній монодієті, то в результаті можете «скинути» до 14 кг.

Але! Хотілося б нагадати, що всілякі монодієти, як і різного роду голодування, є величезним стресом для організму. У підсумку ви втратите 10 кг на таких дієтах, а наберете згодом 20 кг. Тому краще нормалізувати харчування і включити в раціон гречку як один з невід’ємних продуктів, але в розумних кількостях. Гречку можна вживати щодня в кількості 150 – 200 г.

Гречане зерно корисне не тільки для тих, що худнуть, а й для всіх тих, хто хоче жити здоровим життям, наповненим енергією.

Особливо важливий цей продукт для людей, які страждають на діабет. Саме гречана крупа, що має низький глікемічний індекс, допомагає протягом короткого проміжку часу знизити вміст цукру в крові.

Крім того, харчові волокна гречаної крупи перетравлюються довго, що не тільки зменшує обсяг всмоктуваних вуглеводів, а й притупляє відчуття голоду. Все це допомагає утримувати діабетикам в нормі свою вагу.

Регулярне вживання гречки знижує ризик утворення в жовчному міхурі каменів.

Доведено також антиканцерогенну дію гречки, особливо щодо раку молочної залози і товстої кишки.

Поліненасичені жири, що входять до складу цього продукту, знижують рівень холестерину в крові, тим самим нормалізуючи артеріальний тиск.

Високий вміст в гречці магнію знижує ризик розвитку варикозного розширення вен, усуває набряклість кінцівок.

У гречці міститься рекордна кількість заліза, тому цей продукт рекомендований людям з анемією.

Бета-каротин сприяє підтримці гостроти зору.

Гречка покращує згортання крові і зміцнює судини, що є відмінною профілактикою інфарктів і інсультів.

А чи знали ви, що гречка – це єдиний зерновий продукт, який містить холін, який відповідає за злагоджену роботу не тільки центральної нервової системи, а й головного мозку?

Але і це ще не все! Гречана каша по праву вважається природним антидепресантом, який при щоденному вживанні позбавить від втоми і заспокоїть нервову систему.

Якщо ви дбаєте про красу шкіри, нігтів, зубів і волосся, гречка повинна бути у Вашому меню постійно, оскільки містить велику кількість мінералів і вітамінів.

Однак слід пам’ятати про те, що гречана крупа може принести не тільки користь, а й шкоду. Так, погано запарена або проварена гречана крупа погано засвоюється, тому не рекомендована людям із захворюваннями шлунка та кишечника.

Варто обмежити або зовсім виключити гречку з раціону гіпотонікам, оскільки магній, що міститься в цьому продукті, розслабляє стінки судин, що призводить до зниження тиску.

І, звичайно, протипоказана гречана крупа і всі субпродукти людям з непереносимістю гречки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів