Науковець назвав овоч-рекордсмен за вмістом нітратів: це улюбленець українців

Найчастіше ми боїмося придбати кавун або диню із високим вмістом нітратів. І мало хто підозрює, що найбільше шкідливих речовин може накопичити звичайний столовий буряк!

“Буряки належать до родини лободових і можуть накопичувати дуже багато нітратів, – розповів Зеновій Сич, завідувач кафедри овочівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України. – Це страшні цифри, буряк може увібрати в себе просто рекордну кількість нітратів – 2000 міліграмів на кілограм продукції. Ми ним не отруюємося, бо вживаємо невелику кількість, до того ж, майже не їмо буряк сирим. Але з цим овочем, особливо якщо буряк ранній, треба поводитися вкрай обережно”.

Відомо, що для дорослої людини добова норма нітратів, яка не призведе до отруєння, не повинна перевищувати 700 міліграмів, а для дітей – 150-200 міліграмів.

Щоби не купити нітратний буряк, фахівці радять обирати овочі невеликого розміру. А ще звертати увагу на прожилки всередині, вони повинні бути насиченого червоного кольору, і в жодному разі не білими.

Крім буряка, велику кількість нітратів можуть накопичувати редиска, листова зелень, шпинат, кріп і петрушка.

Джерело

Поділись


Новини партнерів