ТОП-10 продуктів, які підвищують гемоглобін

Щоб зрозуміти, як підвищити гемоглобін, давайте розберемося, що означає це поняття. Гемоглобін – складний залізовмісний білок, який міститься в еритроцитах крові. Не будемо заглиблюватися в медицину, лише зазначимо, що знижений гемоглобін може бути причиною лущення на шкірі, сухості волосся, регулярних запаморочень, ламкості кісток, судом, нудоти і навіть блювання. Більш того, якщо мова йде про критично низький гемоглобін – анемію, не виключені непритомність і галюцинації.

А так, як всі ми хочемо виглядати красиво і бути при здоровому глузді, необхідно підтримувати нормальний рівень гемоглобіну в крові. Оптимальний рівень гемоглобіну для дівчат і жінок, а також дітей від 12 років – від 120 г / л, для чоловіків – від 130 г / л, для дітей до 5 років – від 110 г / л, для дітей від 5 до 11 років – 115 г / л.

Які продукти підвищують гемоглобін:

Вода. Перше і найлегше правило – пийте багато води, як мінімум 1,5 л на добу.

Продукти, які містять вітамін С: гранат, яблука, цитрусові, смородина, чорниця, буряк, томати, перець, картопля, гарбуз, морква, капуста та інші.

Горіхи і сухофрукти. Вони, до речі, відмінно підходять для перекусів – дуже зручно, корисно і смачно.

М’ясо. Також позитивно впливає на організм яловича і свиняча печінка, язик. Але якщо печінку і язик приймає далеко не кожен організм, то вживати м’ясо ви просто зобов’язані.

Каші, особливо гречана і вівсяна, здатні не тільки втамувати голод, а й допомогти в підвищенні гемоглобіну.

Соки, краще свіжовичавлені. А ще краще – з фруктів/ягід/овочів, що містять вітамін С.

Халва. Ви можете здивуватися, але халва теж містить залізо у великій кількості, так що поєднуйте приємне з корисним. Більш того, крім заліза, халва багата на магній, цинк, мідь, калій і вітаміни С, Е, В.

Морська капуста корисна для всіх людей, але, крім іншого, містить залізо, тому сприяє підвищенню гемоглобіну.

Риба нарівні з м’ясом повинна бути присутніми у вашому раціоні, якщо ви прагнете підтримувати гемоглобін на нормальному рівні. Замінити або доповнити рибу можна іншими морепродуктами.

Боби, сочевиця, гарбузове та соняшникове насіння теж послужать відмінним перекусом і внесуть свою лепту в підвищення гемоглобіну. В

арто відзначити, що вживання міцного чаю і кави слід обмежити, так як ці напої містять танін у великій кількості, який уповільнює засвоєння заліза, і всі ваші старання можуть зійти нанівець.

Джерело

Поділись


Новини партнерів