Медики пояснили, чому не можна їсти холодне м’ясо

Beef steak cooked to medium rare on wooden background

Коли говорять про правильне харчування, зазвичай мають на увазі корисність і різноманітність страв. При цьому про температуру їжі і про те, як шлунок реагує на холодне і гаряче, мало хто замислюється.

Багато людей беруть на роботу відварну грудинку з салатом, не встигають її розігріти, їдять холодну, а потім списують дискомфорт і важкість у шлунку на відсутність часу і стрес.

Здавалося б, нежирне м’ясо в будь-якому вигляді корисне і поживне, але це не так. Медики з’ясували, що вживання холодної їжі, особливо багатої білками, може стати причиною розвитку дисбактеріозу і порушення обміну речовин.

Час перетравлення їжі в шлунку безпосередньо залежить від її температури. Якщо їжа тепла, вона знаходиться в шлунку 2-3 години до повноцінного розщеплення великих білкових молекул на амінокислоти.

Ну а прохолодна їжа проходить через шлунок в кілька разів швидше, і в тонку кишку потрапляють не до кінця засвоєні білки, які не засвоюються організмом.

В результаті цього розвивається дисбактеріоз, порушується обмін речовин, виникає сприятливе середовище для розвитку гнильної мікрофлори. У процесі гниття утворюються токсичні речовини, які всмоктуються в кров і викликають інтоксикацію організму.

Доцент медицини з Джорджтауна (округ Колумбія, США) Марк Маттар заявив в інтерв’ю порталу Everyday Health, що тепла їжа – запорука нормальної роботи травної системи.

Він нагадав, що наші бабусі завжди радили пити при спазмах і болях теплий суп або чай. Це не випадково: тепле допомагає м’язам розслабитися і заспокоює шлунок, а також позитивно впливає на слизові оболонки.

До неповного перетравлення їжі та неможливості по-справжньому насититися їжею веде також звичка запивати їжу холодними напоями. Цей принцип, до речі, успішно експлуатує знаменитий «Макдоналдс». Запивши котлету крижаною колою, клієнт незабаром знову відчуває голод і вимагає «продовження банкету».

Доводилося зустрічати в Мережі рекламу «холодної» дієти: мовляв, справжня знахідка, кілограми тануть прямо на очах і так далі. Суть її в наступному – все, що з’їдається, має бути холодним або навіть крижаним.

Не дивно, що подібне знущання над процесом травлення знижує вагу, дивує, що знаходяться люди, готові на настільки необдумані експерименти над своїм здоров’ям. Адже більшість дієтологів повністю солідарні з бабусями: їж, ​​поки тепле!

Температура їжі повинна бути комфортною і близької до температури тіла – від 36 до 40 градусів. Слід уникати дуже холодної і дуже гарячої їжі, так ти дозволиш органам травлення нормально функціонувати і правильно перетравлювати їжу.

Значення має і час доби – вранці і ввечері від холодної їжі краще зовсім відмовитися, тому що в цей час метаболізм сповільнюється і організму потрібен поштовх, щоб правильно запустити процеси травлення, а ось в обідній час ти цілком можеш дозволити собі холодець або морозиво.

Джерело

Поділись


Новини партнерів