Які щеплення потрібно робити дорослим?

Багато хто вважає, що щеплення потрібні тільки дітям. Але насправді вони необхідні в будь-якому віці, адже навіть самі «дитячі» хвороби небезпечні і для дорослих.

Навряд чи ви здивуєтеся, що раз на рік рекомендується робити щеплення від грипу. Це важливо не тільки тому, що ваш власний організм стає набагато менш сприйнятливий до вірусу, але і тому, що грип дуже заразний, тобто, чим більше людей мають імунітет, тим гірше поширюється вірус.

Якщо ви любите подорожувати, відпочивати на природі або маєте город, потрібно зробити щеплення від гепатиту А, правця і кліщового енцефаліту. Насправді, заразитися гепатитом А вкрай просто – достатньо випити неочищеної води або з’їсти фрукт просто з дерева. Ця хвороба не таканебезпечна, як інші види гепатиту, але ризикувати зайвий раз не варто. Правець взагалі підстерігає вас буквально всюди – бактерії живуть в грунті. Для зараження досить невеликого пошкодження шкірного покриву.

Вирушаючи в іншу країну, обов’язково уточніть, чи не ризикуєте ви підхопити там якусь хворобу. Якщо район небезпечний, то зробіть щеплення. За це доведеться заплатити, а, можливо, навіть пошукати препарат, але лікування вам в будь-якому випадку обійдеться дорожче.

Жінкам, особливо тим, які планують вагітність, потрібно робити щеплення від кору і краснухи. Обидві ці хвороби дуже небезпечні під час вагітності, так як загрожують здоров’ю та життю плода. Але зробити щеплення від цих хвороб бажано і майбутнім батькам.

Якщо в дитинстві ви не перехворіли вітрянкою, то краще за все не чекати, коли ви підхопите цю хворобу, а зробити щеплення. Справа в тому, що у дітей вітрянка протікає найчастіше дуже легко, а ось що заразилися дорослим доводиться гірше.

Поділись


Новини партнерів