Лікарі розповіли, чому критично важливо їсти овочі

Зелені листові овочі допоможуть запобігти макулярній дегенерації – основній причині розвитку сліпоти. Це відкриття було зроблене після спостереження більш ніж за 2000 австралійців протягом 15 років. Вчені з Інституту медичних досліджень Вестмід встановили: рослинні нітрати, виявлені головним чином в зелених листових овочах, а також у буряках, можуть знизити ризик розвитку захворювання.

Так, люди, які споживали 100-142 міліграма рослинних нітратів в день, мали знижений ризик появи ранніх ознак макулярної дегенерації, на відміну від людей з меншим споживанням нітратів. Наприклад, в 100 грамах шпинату міститься приблизно 20 міліграмів нітрату, а в буряках – 15 міліграмів на 100 грамів продукту.

Вчені застерігають: додаткових плюсів від перевищення споживання заявленого рівня в 142 міліграмах виявлено не було. Також нітрати не рятували при пізній стадії розвитку макулярної дегенерації. Нагадаємо: вікова макулярна дегенерація – хронічне прогресуюче дистрофічне захворювання центральної області сітківки ока (макули), яке призводить до поступової втрати центрального зору, необхідного для чіткого сприйняття предметів.

Поділись


Новини партнерів