Міфи про мед: чи настільки корисний продукт насправді

Вважається, що мед-відмінний засіб, ліки мало не від усіх вірусних захворювань. Ласощі радять вживати при застуді і грипі. Навіть тим, хто прагне схуднути, не заборонено їсти мед! Але чи так він корисний насправді?

У цьому матеріалі ми розглянемо найпоширеніші міфи про мед, розповімо про його шкоду і протипоказання. Не забудемо згадати і про користь цього продукту, адже він все-таки володіє позитивними якостями.

Міфи про мед

Все життя людям твердять: мед-неймовірно корисний для здоров’я. Стереотип про те, що мед є чи не проблемою від усіх хвороб, міцно сидить в головах людей. Однак останні дослідження говорять про те, що насправді це не так, а більшість людей помиляються. Існує певна доля ризику при вживанні меду, особливо у великих кількостях. Детальніше про це поговоримо далі.

Міф № 1: мед вкрай корисний через велику кількість мікроелементів і вітамінів

Мед насправді є справжнім джерелом корисних речовин. Однак не потрібно забувати про те, що всі мікроелементи і вітаміни містяться в його складі в мізерно малих розмірах. Щоб витягти корисні якості цього продукту, слід споживати його бочками, що може позначитися на здоров’ї людини в гіршу сторону. Щоб відчути на собі корисні властивості меду, потрібно з’їдати щотижня по кілограму, тобто близько 150 грамів в день. Саме таку дозу рекомендують пасічники.

Звичайно, любителі меду готові з’їдати і по 150, і більше грамів. Однак вам слід задуматися про своє здоров’я! Найбільше в меді цукру, а щоденна доза такої його кількості може так вдарити по стану підшлункової залози, що вам ніколи її потім не відновити. Та й існує величезний ризик цукрового діабету, швидкого набору ваги, порушення обміну речовин. Задумайтеся — чи потрібно вам такі проблеми?

Корисні речовини, які є в меді, можна отримати з інших продуктів. Наприклад, залізо в надлишку є в гречаній крупі, печінці та іншому м’ясі, кальцій – в молочних продуктах, вітамінів повнісінько в овочах і фруктах. Поїдати все це у великих кількостях набагато безпечніше і вже тим корисніше, ніж з’їдати по 150 грамів меду в день.

Міф №2: мед треба додавати в молоко або чай

Вважається, що мед може стати чудовою альтернативою цукру, що його можна додавати в чай, молоко або інші напої. Однак не кожен здогадується про те, як це потрібно робити правильно. Температура напою не повинна перевищувати 45 градусів, інакше мед стане канцерогенним і завдасть більше шкоди, ніж користі. Також не варто «купуватися» на користь деяких десертів, які містять мед.

Міф №3: мед можна додавати в страви

Найкраще мед засвоюється в чистому вигляді, якщо він не доданий ні в які продукти. А ось в поєднанні зі стравами, куди його додають замість цукру, порушується травлення, а значить і зменшується засвоюваність і цих продуктів.

Шкода меду

Не можна забувати, що крім корисних якостей меду, є і його шкода. Не менше є і протипоказань. Перед тим, як вживати його, слід спочатку ознайомитися з цим списком.

Незважаючи на те, що мед вважають більш корисним продуктом при схудненні, ніж цукор, поїдання його у великих кількостях може призвести до набору ваги. Також надмірне вживання продукту призведе до цукрового діабету, інших порушень, які пов’язані з виробленням інсуліну. Додайте до цього звичайний цукор, солодкі продукти, випічку і фрукти-кількість цукру в вашому організмі буде зашкалювати. Як наслідок, всі вищеназвані проблеми.

При нагріванні вище 45 градусів мед стає не таким корисним, а навіть шкідливим. Те ж саме стосується змішування продукту з іншими стравами.

Список протипоказань визначається станом людини. Так, тим, у кого є алергія або підвищена чутливість до компонентів меду, строго заборонено його їсти. Корисні якості зміняться серйозними наслідками.

Не можна їсти мед і тим, хто схильний до цукрового діабету або вже хворий ним. При підвищеній кислотності шлункового соку, панкреатиті теж не варто зловживати добавкою. Якщо дуже вже хочеться, слід вживати його в поєднанні з сиром. Це допоможе уникнути печії.

Вагітним і годуючим жінкам не варто їсти мед з тієї ж причини, що і алергікам. Адже солодкість є найсильнішим алергеном. Перш, ніж споживати мед в такому випадку, слід порадитися зі своїм лікарем.

Також протипоказанням є купероз — тобто сіточка розширених і пошкоджених капілярів під шкірою, судинні «зірочки». Використання косметики на основі медових складових не буде корисним для людини. Адже мед активізує кровообіг, що може привести до сильного навантаження судин.

Корисні властивості меду

У меду є певні корисні властивості. Вони визначаються його складом-вуглеводи (глюкоза, фруктоза і сахароза), вітаміни (А, С, Е, К, групи В), органічні кислоти, ферменти, мінерали (залізо, сірка, калій, мідь, магній, фосфор, йод).

Мед можна використовувати в якості профілактичного засобу від різних недуг. Адже він володіє рядом корисних якостей — протизапальну, бактерицидну, противірусну. Завдяки меду можна придушити різні патогенні мікроорганізми, в тому числі стафілококи, стрептококи, кишкову і дизентерійну палички. Мед буде корисним при ангіні, грипі, пневмонії та туберкульозі. Не менш корисно його буде споживати при герпесі, молочниці, шкірних хворобах, опіках та інших недугах.

Добова доза не повинна перевищувати 3 столових ложок. Корисні властивості будуть яскравіше розкриватися, якщо вживати мед разом з горіхами, злаками, сиром і сухофруктами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів