Лікарі: для здоров’я серця необхідно пити багато води

Значення серцево-судинної системи неможливо переоцінити, адже вона живить всі клітини організму необхідним киснем, виводячи продукти розпаду і просто шкідливі речовини. Тому кожен параметр в цій злагодженій системі грає найважливішу роль.

«По в’язкості крові в організмі людини можна не тільки визначити її здоров’я, а й описати все життя», – кажуть в народі. Так чи впливає підвищена в’язкість крові на здоров’я і яку небезпеку вона може нести?

Що робить кров густою?

Серцево-судинна система по надійності має не так багато аналогів. Всі судини можна назвати своєрідними проводами, по яких біжить кров. І ці судини складно чимось пошкодити, хіба що вони будуть порізані, перетиснуті, порвані або роз’їдені особливими властивостями самої крові.

Хоча кров має багато функцій, але головна – це доставка кисню. Друга за важливістю функція полягає в живленні клітин. Адже кожному органу необхідне живлення. Навіть серцю.

Але, коли порушується кислотно-лужна рівновага, еритроцити крові починають злипатися, кров згущається і виникають перебої в роботі всієї системи. Коли еритроцити налипають один на одного, то в крові утворюється тромб. Саме від таких утворень вмирає кожна четверта людина на планеті.

Серце володіє таким запасом міцності, що може працювати більше 150 років. Але це можливо тільки тоді, коли клітини серця будуть отримувати всі необхідні поживні речовини. Якщо в крові немає чогось важливого, то клітини серця будуть страждати, та працювати хаотично. Таке явище в медицині називають миготливою аритмією.

В результаті режим роботи серця порушується. Якщо в нормальних умовах воно відпочиває кожні півсекунди, то при аритмії відпочинок скорочується, а значить, серце зношується швидше. А якщо додати до цього нестачу поживних речовин, дефіцит кисню, стрес, неправильну їжу, надлишок кислоти в напоях, то термін життя серця скорочується.

Речовини, які поліпшують стан серцево-судинної системи:

  • Натрій
    Дефіцит натрію призводить до підвищення кислотності.
  • Кальцій
    Без кальцію страждають зуби, нігті, волосся. З’являються також проблеми з опорно-руховим апаратом, облисіння.
  • Магній
    При нестачі магнію судини втрачають еластичність і легко пошкоджуються при навантаженнях.
  • Калій
    Серцевий м’яз при дефіциті калію починає працювати з перебоями. З’являються порушення в роботі серця, які згодом призводять до незворотних наслідків.

Від дефіциту необхідних речовин виникає підвищена в’язкість крові, з’являються тромби. Холестерин у такої людини може бути в нормі, але проявляється гіпертонічна хвороба.

Ще однією причиною гіпертонії недарма називають психологічний фактор. Коли людина нервує, у неї виділяється гормон страху – адреналін. У природі, завдяки цьому гормону, тварини рятуються від загибелі – їх кров не витікає, а затримується в життєво важливих органах. Уникнувши небезпеки, тварина витрачає адреналін, а її кров повертається в нормальний стан.

З людиною ситуація інша. Перенервувавши і отримавши дозу адреналіну, яку потрібно відразу ж витратити, людина обходиться без активності. Через це відбувається адреналіновий шок, який нерідко закінчується інфарктом.

Тому при викиді адреналіну потрібно або спітніти, або сходити в туалет, або попити водички. Особливо це стосується води, яка відіграє найважливішу роль для людського організму. У стресовій ситуації лікарі рекомендують пити, однак не холодну, а гарячу воду. Мовляв, таким чином людина і поповнить запас вологи, і заодно пропотіє.

При згущенні крові страждає серцево-судинна система, однак проблеми спостерігаються і в інших систем організму – страждає пам’ять, погіршується зір, підвищується стомлюваність, з’являються дратівливість і безсоння. Тому в’язка кров – небезпека, яку слід зауважити якомога раніше і негайно приступати до лікування.

Джерело

Поділись


Новини партнерів