Лікарі назвали кращий вітамін для відновлення серця і судин

Цей вітамін знижує ризик серцевого нападу і грає важливу роль в регенерації судин головного мозку після інсульту. Такий висновок зробили американські дослідники про вітамін D3 – дана речовина виробляється людським організмом під впливом сонячного світла.

Особливу користь вітаміну D3 для серцево-судинної системи виявили співробітники Університету Огайо. «Вітамін D3, що виробляється в організмі під впливом сонячного світла, здатний відновлювати тканини серця і судин», – наводиться їх думку в Medical Xpress.

Вчені спостерігали за тим, як діє вітамін D3 на ендотеліальні клітини, що вистилають кровоносні судини. З цією метою вони розробили унікальні наносенсори, які у багато разів тонші за людську волосину. Спостереження показали: під впливом D3 знижувалася інтенсивність процесу утворення згустків крові, з яким пов’язаний ризик тромбів. У статті про це дослідження вчені висловилися про те, що вітамін D3 сприяє відновленню серцево-судинної системи при ряді захворювань – гіпертонії, діабеті, атеросклерозі.

Інше дослідження (його автори – науковці канадського Альбертського університету) виявило, що під час прогулянок на свіжому повітрі змінюється активність головного мозку – його когнітивна діяльність підвищується в своїй якості.

Джерело

Поділись


Новини партнерів