Лікарі назвали справжню причину цирозу печінки

Дослідники з Новосибірська прийшли до висновку про те, що ступінь очищення спиртних напоїв значно впливає на ризик розвитку цирозу печінки. Вживання алкоголю поганої якості, навіть в малих дозах здатне провокувати розвиток небезпечного захворювання, відзначили при цьому фахівці.

Науковці з НГУ перевірили, з якою швидкістю виводиться з організму метиловий спирт, задіявши у своєму дослідженні єдиний в Росії мас-спектрометр. Їх робота показала: вживання алкоголю в малих дозах, але з високою періодичністю, сприяє тому, що в печінці починаються незворотні процеси.

Зокрема, дослідники переконалися в тому, що саме з печінки метиловий спирт виводиться з великою затримкою. Під час експерименту ін’єкції метанолу отримували самці мишей, після чого протягом доби у тварин бралися проби з окремо взятих органів – печінки, нирок, легенів і мозку. Аналіз цих проб продемонстрував: на наступний день після отримання дози вміст метилового спирту понижалось у всіх органах, – але тільки не в печінці.

Науковці вбачають у цьому свідоцтво особливо згубного впливу спиртних напоїв на печінку. Алкоголь перешкоджає біологічного відтворення тканин печінки: псується саме генетичний матеріал клітин, що не дозволяє давати здорову тканину, зазначили фахівці. При регулярному вживанні навіть малих доз алкоголю клітини органу втрачають здатність до оновлення – вони елементарно не встигають це зробити.

Причому, зазначила окремо старший науковий співробітник лабораторії НГУ Катерина Пархомчук, чим більше в спиртному домішок, тим більше затягнутим виявляється його проходження через печінку. Якщо і вживати алкогольні напої, – то тільки від перевірених виробників і з високою якістю очищення спирту, підкреслила вона.

Джерело

Поділись


Новини партнерів