Названо овоч, який оберігає людство від виникнення злоякісних пухлин

Експерименти на мишах показали, що щоденне споживання томатів гальмує розвиток пухлин після впливу ультрафіолетового випромінювання, правда, тільки у самців.

Результати дослідження, проведеного вченими з Університету штату Огайо (США), опубліковані в журналі Scientific Reports.

Попередні дослідження показали, що у людей, які довго і регулярно їдять помідори або томатну пасту, рідше трапляються сонячні опіки. Вчені припускають, що захист шкіри від пошкодження ультрафіолетовим випромінюванням забезпечують каротиноїди, які накопичуються в клітинах шкіри – пігментні з’єднання, від яких залежить колір помідорів. Ці речовини, особливо одна з них – лікопен, мають потужні антиоксидантні властивості.

Але, судячи з усього, захист шкіри забезпечує не один лікопен, а цілий комплекс хімічних речовин, що містяться в томатах. Такий висновок вчені зробили на підставі того, що призначення лікопену в вигляді синтетичної добавки до їжі до зниження ризику сонячних опіків не приводить.

На підставі цих даних група дослідників на чолі з Джесікою Куперстоун (Jessica Cooperstone) припустила, що споживання помідорів може захищати шкіру не тільки від ультрафіолетових променів, але і від спровокованого ними раку. Куперстоун і її колеги провели серію експериментів на позбавлених шерсті мишах. Частину тварин протягом 35 днів тримали на дієті з томатної пудри, а частина отримувала стандартне харчування. Приблизно в середині дослідження мишей почали регулярно піддавати жорсткому ультрафіолетовому випромінюванню.

В результаті у тварин, що споживали томатну пудру, злоякісних новоутворень на шкірі виявилося на 50% менше, ніж у тих, хто її не отримував. Однак цей ефект спостерігався виключно у самців, на самок споживання томатів практично не вплинуло. «Ці дані ще раз говорять про те, що при розробці різних стратегій профілактики хвороб необхідно враховувати стать, – зазначила співавтор Куперстоун, професор Тетяна Оберіцин (Tatiana Oberyszyn). – Те, що подіє на чоловіків, далеко не завжди працює у жінок, і навпаки ».

Недавнє дослідження показало, що помідори можуть використовуватися в якості заходів профілактики раку шлунка.

Джерело

Поділись


Новини партнерів