Лікар розповіла, в якому віці небезпечно народжувати

Прийнято вважати, що ризик несприятливих пологів збільшується, якщо жінці за 40 років. Імовірність патологічних ускладнень з віком збільшується. Хоча, на думку лікарів, ризик може бути в будь-якому віці. Розібратися в цьому питанні допомагала акушер-гінеколог Юлія Кубіцька.

Як правило, вірогідність патологічних ускладнень при пологах збільшується у жінок в зрілому віці. Проблеми можуть з’явитися як у період виношування дитини, так і під час пологів. Це можуть бути позаматкова вагітність, виникнення синдрому Дауна у дитини, завмирання плода. Можуть з’явитися будь-які хронічні захворювання на тлі перебігу вагітності. За словами Кубіцької, це пов’язано з тим, що з кожним роком відсоток хромосомних аномалій зростає, тому не варто чекати критичного віку, навіть якщо ви на піку кар’єри.

«Оптимальний вік – від 20 до 30 років. У 35 років хромосомні аномалії досягають мало не 67%, а після 40 – навіть 90%. Тобто це величезний ризик для жінки. Тканини стають не настільки еластичними, як в молодому віці. Все-таки процес старіння вступає в свої права, і вже виділяється менше колагену, розтяжність родових шляхів зменшується. Тут і розриви, і велика частота кесаревого розтину. Може виникнути екстрагенітальна патологія, артеріальна гіпертензія», – попереджає лікар.

З іншого боку, вважає Кубіцька, в сучасних умовах пологи можливі і в 48, і в 50, і навіть в більш пізньому віці. Тут головне «потрапити в руки» до хорошого лікаря, який повністю проконсультує вас і буде спостерігати вашу вагітність від початку до кінця.

«Все це можливо. Наша сучасна медицина допоможе. Але хотілося б, щоб все це було природно, а природно – це в молодому віці», – додала лікар.

Джерело

Поділись


Новини партнерів