Лікарі назвали найкорисніший овоч для печінки

Відомо більше 140 видів роду Артишок (лат. Cynara), харчову цінність представляють близько 40 з них, але найбільш часто використовуються два види – Артишок посівний (або Артишок колючий, лат. Cynara scolymus) і Артишок іспанський (або Кардон, лат. Cynara cardunculus ).

Клінічно й експериментально було доведено виражену холеретичну (що підвищує вироблення жовчі) і холекінетичну (жовчогінну) дію, прискорення виведення з печінки отруйних речовин. Завдяки чому артишок застосовують при хворобах печінки (в тому числі гепатиту, жовчнокам’яної хвороби) і при запорах. Артишок рекомендується хворим до і після операцій на печінці та нирках.

Також було доведено, що речовини, що містяться в артишоку, сприяють зниженню рівня холестерину, позитивно впливають на організм при атеросклерозі судин і ендартеріїті, знижують рівень цукру в крові, проявляють сечогінну дію.

Артишок має виражені протиалергічні властивості, завдяки чому успішно застосовується при лікуванні різних видів екзем, псоріазу, кропивниці.

Джерело

Поділись


Новини партнерів