Українців ”косить” загадкова інфекція: лікар дав пояснення

Українці на форумах масово скаржаться на новий вид інфекції. Серед симптомів: висока температура, головний біль, нудота і блювота, розлад шлунку, а також нежить, біль у горлі та кашель.

OBOZREVATEL дізнався, що це за інфекція і як її лікувати у сімейного лікаря, терапевта Руслана Добровольського.

“Нудота, головний біль, температура – це характерні риси грипу. Зараз в Україні ходять три штами: Мічиган, Колорадо і Сінгапур. Всі ми розуміємо, що грип – дуже інфекційне захворювання, яке щорічно косить здоров’я українців. Але ця інфекція була, є і буде. На мій погляд, зайвий ажіотаж навколо цієї теми піднімати не варто, адже сама по собі інфекція грипу, на яку хворіють люди зі зниженим імунітетом, має стимулюючий ефект на імунну систему”, – зазначив лікар.

Він пояснив, що є німецьке дослідження, яке підтверджує – ті, хто перехворів на грип, менш схильні до онкологічних захворювань. “Так, що не все так однозначно в нашому житті” – говорить експерт.

Але люди не знають, як справлятися з захворюванням, адже звичайні препарати не допомагають. Деякі пацієнти хворіють по кілька тижнів і легше не стає. Так як же справлятися з хворобою і які медикаменти дійсно допоможуть?

“В принципі, грип не лікується антибіотиками. Це захворювання має дуже вузьке коло дійсно ефективних медикаментів, в нього входять: Арбідол, Амізон, Гропринозин, Імунофлазід. Але в кожному конкретному випадку необхідно, щоб медикаменти призначав доктор. Грип має різні форми прояву – від яскравих з високою температурою, до практично непомітних. Буває таке, що вірус потрапляє в організм і імунна система самостійно з ним справляється, а людина цього може навіть не помітити. Саме тому, дуже важко назвати реальні цифри статистики захворюваності на грип”, – вважає Добровольский.

Самолікування для українців – популярний народний спорт. Суть змагання – прийняти найефективніші препарати без рекомендації лікаря, щоб швидше стати на ноги. Хто вилікувався за кілька днів – той і переміг. Але такий підхід, часто призводить до помилок у виборі правильного лікування і може загрожувати ускладненнями. З іншого боку, буває, що у виклику доктора дійсно немає необхідності. Так коли ж варто кликати професіонала?

“Лікаря треба викликати, якщо температура тіла піднімається вище 38-38,5 °С або є хронічні захворювання дихальних шляхів або серцево-судинної системи.

Також до лікаря варто негайно звертатися, якщо захворіла дитина до 5 років або літня людина, старше 70-ти. На особливу увагу заслуговує спостереження, як протікає хвороба і якщо з’являються загострення, як наприклад, порушення зору – негайно телефонуйте лікарю” – ділиться спеціаліст.

Як лікуватися?

“За новими рекомендаціями температуру тіла нижче 38 °С збивати не радять, адже це нормальна реакція на вірусні захворювання та один із захисних факторів організму. Хворому необхідно багато пити і обмеження у вживанні калорійної їжі, адже ферментна система при температурі працює не так, як зазвичай, і їжа не має можливості правильно перетравлюватися. Тому рекомендовані легкі страви низької калорійності, чай з медом, вуглеводи і рясне пиття” – коментує терапевт.

Оскільки вірусна інфекція не лікується антибіотиками, а температура тіла ще не піднялася до 38,5 градусів і викликати фахівця сенсу немає, потрібно навчиться самостійно визначати вірусну інфекцію.

“Вірусні захворювання мають швидкий початок: зростає симптоматика і піднімається висока температура. Диференціальна діагностика вимагає аналіз крові для уточнення діагнозу, але на тлі епідемії можна припускати, що хвороба, швидше за все, викликана вірусом.

Якщо ж симптоми почали полегшуватися, а потім повернулися з новою силою і температура знову піднімається, можна говорити про те, що прогресувала друга хвиля – це ускладнення. У такому випадку краще всього звернутися до лікаря, щоб він призначив необхідне медикаментозне лікування” – пояснив Руслан Добровольський.

Джерело

Поділись


Новини партнерів