Китайські вчені повідомили про страшну небезпеку безсоння

Через проблеми зі сном людина може стати жертвою серйозних проблем із серцем, оскільки безсоння змінює роботу ендокринної системи, а також здатне викликати збої в метаболізмі.

Про це заявили вчені з Китаю, які вивчають вплив безсоння на проблеми з серцем.

За їх словами, порушення сну вже стало бичем сучасного світу.

Так, за даними наукового співробітника Китайського медичного університету Цяо Він, тільки в одній Німеччині третина населення страждає проблемами зі сном.

Вчені нагадали, що більш ранні дослідження також виявили взаємозв’язок між якістю життя та здоров’я людини і безсонням, а саме виникненням на цьому фоні захворювань серцево-судинної системи, в тому числі і інфарктів і інсультів. А

втори дослідження повідомили, що вони взяли за основу дослідження щодо показників здоров’я більше 160 000 чоловік, які були задіяні як добровольці і вели спеціальні записи, повідомляючи про ті чи інші проблеми з засипанням, нічними пробудженнями, і, як результат, відсутністю відновлення сил, які дає нічний сон.

З’ясувалося, що 27% респондентів були схильні до таких проблем. Ще 11% повідомили, що з такими проблемами стикаються постійно, а це означає, що вони знаходяться в групі ризику хвороб серця і судин. Ще 18% опитаних, згідно з їх медпоказів, мають ризик отримати інсульт.

За словами лікарів, безсоння є причиною зміни метаболічних функцій, так і ендокринних.

Також збільшується симпатична активація, починає рости артеріальний тиск, підвищуються рівні прозапальних і запальних цитокінів, що, всі разом і призводить до ризику виникнення серцево-судинних захворювань.

За даними ВООЗ, у світі щорічно реєструється 17-18 мільйонів смертей, викликаних ускладненнями ішемічної хвороби серця.

Крім того, дослідження китайських фахівців продемонструвало, що найбільш схильні до ризику захворіти на серцево-судинні захворювання представниці слабкої статі.

Втім, як зазначив Цяо Він, незважаючи на дані статистики, різниця між небезпекою для чоловіків і жінок — не суттєва. За його словами, для жінок проблеми зі сном просто характерні в силу їх особливостей. А саме вони найчастіше з’являються внаслідок відмінностей в генетиці, жіночим невмінням справлятися зі стресовими ситуаціями, роботою статевих гормонів і т. д.

Джерело

Поділись


Новини партнерів