Середземноморська дієта знижує ризик інсульту

Вчені із Сполученого Королівства зробили висновок, що дотримання середземноморської дієти може знизити ризик розвитку інсульту. Результати дослідження опубліковані в журналі Stroke .

Середземноморська дієта – панацея

Збільшення споживання свіжої риби, горіхів, фруктів, злаків і картоплі при одночасному зниженні споживання кількості молочних продуктів і м’яса може бути справжньою панацеєю. Вчені прийшли до висновку, що дієта в середземноморському стилі знижує ризик розвитку інсульту на 17 відсотків.

Матеріали і методи дослідження

У своїй науковій роботі вчені використовували інформацію про 23-232 людей у віці 40-77 років. Щоб оцінити дієту учасників, вчені попросили їх записувати все, що вони споживали протягом 1 тижня. Автори кажуть, що це в перший раз, коли 7-денні щоденники використовувалися для такої великої групи людей. Потім дослідники оцінили, наскільки кожен учасник стежив за середземноморською дієтою і розділили їх за чотирма групами.

Результати наукової роботи

Коли вони проаналізували дані у чоловіків і жінок, ефект був набагато більш вираженим у жінок; вони мали 22% зниження ризику інсульту. Однак серед чоловіків було всього лише 6% зниження.

«Не зрозуміло, чому ми виявили відмінності між жінками і чоловіками, але, може бути, компоненти раціону можуть впливати на чоловіків інакше, ніж на жінок», – говорить провідний автор дослідження Айлз А. Уелч (Ailsa A. Welch). «Ми також знаємо, що різні підтипи інсульту можуть відрізнятися між статями. Наше дослідження було занадто маленьким, щоб перевірити це, але обидві можливості заслуговують подальшого вивчення в майбутньому ».

При вивченні людей, які вже схильні до ризику серцево-судинних захворювань, дані показали, що у всіх чотирьох групах було відзначено зниження ризику інсульту на 13%. Цей ефект знову був переважаючим серед жінок, які мали зниження ризику на 20%.

висновки

«Наші результати надають клініцистам інформацію про потенційну користь дотримання дієти середземноморського стилю для профілактики інсульту незалежно від ризику серцево-судинних захворювань», – говорить проф. Фио Муінт (Phyo Myint).

Поділись


Новини партнерів