Три “підступних” продукти, які уповільнюють метаболізм

Всі продукти/інгредієнти можна, умовно розділити на три групи з точки зору їх впливу на метаболізм: «супергерої»; «нейтрали»; «лиходії». Скажімо, до супергероїв однозначно відноситься більшість фруктів і овочів, які багаті харчовими волокнами, які прискорюють метаболічні процеси. А ще – водорості, джерело йоду, який допомагає нам худнути. Але як і в випадку з книжковими персонажами, за сценарієм на кожного супергероя знаходиться хоча б один злодій. Він впливає на роботу ендокринної системи і гормони, і, в кінцевому рахунку, змушує калорії збиратися до купи. Деякі лиходії цілком передбачувані, інші – продукти-зрадники, які довгий час прикидалися нешкідливими.

Цукор

Почнемо з очевидного і найбільшого винуватця млявого метаболізму. Як він працює? Підвищення цукру в крові призводить до завищеного рівня кортизолу та інсуліну – одних з головних гормонів, що відповідають за метаболічні порушення в довгостроковій перспективі. На думку чиказького дієтолога і доктора наук Аманди Лейдман проблема десертів полягає ще і в тому, що в них геть відсутні харчові волокна, а значить перетравлюються вони вкрай повільно і важко.

Оброблені злаки

Чи не найбільш очевидними лиходіями можуть здатися оброблені сорти злаків. Хоча і про них дієтологами сказано доволі багато. Йдеться про білий рис, білий хліб і макаронні вироби, на упаковці яких не стоїть позначка «з твердих сортів». Вони впливають на організм точно так само, як і цукор – заряджають тіло швидкими вуглеводами, в результаті чого інсулін підскакує, як сигнальна ракета. Але і це не все. Глютен, крохмаль і надлишок фітінової кислоти можуть настільки сильно нашкодити метаболічному процесу, що повернути його до здорового ритму буде вкрай складно. В довершення – більшість готових продуктів з переробленої пшениці апріорі містять багато цукру, солі і синтетичних консервантів. Мораль: не варто зовсім відмовлятися від зернових, але робити ставку слід на тверді і необроблені сорти, так звані повільні вуглеводи.

Соя

Щоб відразу внести ясність: вчені ще не прийшли до остаточного консенсусу по цьому продукту, але деякі дослідження показують, що надмірне вживання сої може негативно вплинути на роботу щитовидної залози, як ми вже говорили, – відповідальної за регулювання метаболічних процесів. Особливо якщо рівень йоду в організмі знижений, що призводить до деяких форм щитовидної дисфункції. А ось що відомо достовірно, так це те, що соя має властивість накопичувати максимальну кількість пестицидів в процесі росту у недобросовісних аграріїв. Тому якщо в суперечці з недовірливими вченими ви все-таки вирішили вживати в їжу цей продукт, переконайтеся, що він органічного походження.

Поділись


Новини партнерів