Як уникнути здуття живота: поради гастроентерологів

Регулярно стикаєтеся зі здуттям живота? Пропонуємо познайомитись з рядом способів, за допомогою яких лікарі захищають себе від цієї неприємної проблеми! Проста профілактика допоможе вам раз і назавжди забути про дискомфорт.

Ведіть щоденник харчування

Найчастіше причини здуття ховаються в особливостях раціону. Багато гастроентерологів рекомендують починати боротьбу з дискомфортом з аналізу того, що ви їсте. Фахівці рекомендують вести харчовий щоденник. Записуючи, що саме ви їсте і коли відчуваєте симптоми, ви зможете виявити зв’язок між дискомфортом і конкретними продуктами. Це допоможе вам уникати потенційно небезпечних страв і дізнатися, чи покращиться ситуація. Якщо ж ви не зможете встановити причину, стане ясно, що проблема глибша і вам потрібна детальна діагностика у лікаря.

Не їжте занадто багато сирих фруктів і овочів

Фахівці рекомендують дещо скоротити кількість уживаних сирих фруктів і овочів. Продукти на зразок броколі і інших видів капусти корисні, проте вони призводять до здуття, тому що організму важко їх перетравлювати. Не вживайте їх в сирому вигляді, краще тільки запікати і відварювати. Ще один продукт, який часто викликає здуття, – квасоля. Крім того, фахівці рекомендують остерігатися їжі з щільною шкіркою. Втім, повністю виключати її з раціону не варто – багаті клітковиною продукти, якщо вживати їх в міру, добре стимулюють травлення.

Вживайте натуральні харчові добавки

Якщо ви хочете природним чином полегшити здуття живота, просто використовуйте допомогу природи – різноманітні прянощі! Фахівці рекомендують частіше включати в раціон куркуму, фенхель, імбир. До того ж ви можете пити ромашковий або м’ятний чай – доведено, що вони допоможуть знизити здуття.

Не пийте через соломинку

Коли ви розмовляєте, їсте або п’єте, ви ковтаєте трохи повітря. Коли ви п’єте через соломинку, постійно жуєте жувальну гумку, їсте дуже швидко або курите, повітря потрапляє в шлунок в набагато більшій кількості. Це може призводити до підвищеного газоутворення і здуття. Фахівці рекомендують скоротити ситуації, в яких ви ковтаєте більше повітря, отже, пити через соломинку не варто.

Пройдіть діагностику у лікаря

За даними фахівців, найбільш частими причинами здуття є лактоза і фруктоза. Щоб зрозуміти, чи є у вас проблема з цими речовинами, постарайтеся звернутися до лікаря за діагностикою. Тести допоможуть вам встановити, чи немає у вас чутливості до лактози, фруктози, а також глютену. В результаті ви зможете оптимально розпланувати свій раціон і не будете вживати їжу, яка завдає вашому організму шкоди.

Не ігноруйте запор

Потенційною причиною здуття живота є запор. Якщо уявити шлунково-кишковий тракт у вигляді трубки, стане очевидним механізм явища – запор блокує цю трубку, в результаті чого весь вміст починає накопичуватися. Щоб впоратися з проблемою, фахівці рекомендують приймати проносні, а також вживати достатньо клітковини. Якщо прості засоби вам не допомагають, обов’язково зверніться до лікаря – тривалий запор може бути симптомом тяжкого захворювання.

Пийте воду, але не дуже багато

Пити воду корисно для вашого здоров’я в цілому, до того ж це допоможе вам впоратися з запором і знизить здуття живота. Але будьте обережні! Якщо ви будете пити занадто багато, здуття тільки загостриться. Багато пацієнтів стикаються саме з такими наслідками. Не варто вірити в твердження, що всім потрібно випивати вісім склянок води в день – пийте тоді, коли відчуваєте спрагу.

Намагайтеся регулярно тренуватися

Багато людей отримують завдяки фізичній активності стимуляцію кишечника, що допомагає впоратися з запором. Крім того, фізичне навантаження стимулює роботу потових залоз. Завдяки цьому організм позбавляється від рідини, яку інакше міг би накопичувати. Лікарі також зазначають, що при слабких м’язах живота частіше накопичується газ в кишечнику, що і викликає неприємне здуття. Якщо ви регулярно будете тренувати прес, наприклад, за допомогою скручувань і підйомів плечей, ви будете менш схильні до газоутворення. Намагайтеся займатися кілька разів на тиждень, щоб побачити результат.

Джерело

Поділись


Новини партнерів