Симптоми, які свідчать про апендицит

Найбільш частим симптомом апендициту є біль в нижній правій частині живота. Спочатку біль може бути різної інтенсивності (сильна, слабка) і характеру (постійна, змінна), а через 6-7 годин вона посилюється і в основному відчувається в нижній правій частині живота, місці проекції апендикса. Відросток легко визначити, якщо уявити перетин двох уявних ліній: горизонтальної, від пупка і навколо живота, і вертикальної, від правого соска вниз.

Біль при апендициті, як правило, посилюється при русі і напруженні м’язів живота, наприклад, при кашлі, а також в положенні лежачи на спині з рівно витягнутими ногами, так як збільшується тиск на очеревину.

Чи може біль проявлятися не з правого боку?

Так, може. У деяких людей апендикс знаходиться посередині живота або в лівій нижній його частині. Але в 90% діагностованих випадків біль при запаленні апендикса виникає в правій нижній частині живота. У вагітних біль може відчуватися трохи вище через те, що плід може вплинути на локалізацію апендикса.

Інші симптоми

Симптоми апендициту можуть бути такими ж, як і при отруєнні. Через те, що біль в очеревині не завжди буває чітко локалізованою, на ранніх стадіях захворювання діагноз може бути помилковим.

«Симптомом апендициту в першу чергу є локальний біль. Може також бути температура, але все визначається при огляді. Важко назвати певний набір симптомів, оскільки потрібно проводити цілий ряд досліджень функціональної діагностики, порівнювати симптоми з ознаками інших гострих хвороб. Жінкам також потрібно проводити гінекологічні обстеження, оскільки апендицит легко можна сплутати з запаленням придатків», – пояснює хірург Володимир Кулабухов.

Про апендицит, крім гострого болю в черевній порожнині, можуть говорити ще й інші симптоми:

Втрата апетиту і нудота
Для апендициту характерна втрата апетиту. Цей симптом може або передувати, або «йти в комплекті» з нудотою. Якщо ці симптоми довго не зникають, потрібно звернутися до лікаря для встановлення точного діагнозу.

Блювота
Симптомом апендициту може бути блювота з домішками жовчі. Блювота може вказувати на розвиток перитоніту, але нерідко вона може виникати і при простому апендициті. Як стверджує педіатр Дитячого центру Джонса Хопкінса Девід Банді, такі ознаки, як втрата апетиту, нудота і блювота не є винятковими симптомами для постановки точного діагнозу у дітей і дорослих. За його словами, близько 80% випадків апендициту у дітей до 4 років закінчуються розривом. Почасти це відбувається тому, що у маленьких дітей рідко спостерігаються класичні симптоми (нудота, блювота і біль, локалізована в нижній правій частині живота), ніж у підлітків і молодих людей.

Підвищення температури тіла
Під час апендициту температура тіла не піднімається вище 37 градусів. Але якщо ви вчасно не визначили причину болю і у вас виникло ускладнення, то тоді температура тіла може досягти і 40 градусів. У такому випадку потрібно викликати швидку допомогу, оскільки подібні симптоми можуть говорити про таке серйозне ускладнення, як перитоніт (запалення очеревини).

Запор або діарея
При апендициті можуть бути запор та діарея, як стверджують фахівці. Ці симптоми виникають у міру наростання інтоксикації. На тлі диспепсії також може виникнути часте сечовипускання.

Як швидко проявляються симптоми апендициту?

У дітей найчастіше від перших скарг на біль в животі до розвитку перитоніту проходить кілька годин, а у дорослих перші ознаки з’являються за кілька днів до перитоніту.

Джерело

Поділись


Новини партнерів