Чому при зміні погоди болять суглоби?

Прийнято вважати, що люди в похилому віці є метеозалежними. При будь-яких змінах погоди вони скаржаться на біль і ломоту в суглобах. Однак ці відчуття можуть переслідувати і молодь. Чому це відбувається, про що говорить і як з цим боротися, розповіла ревматолог Надія Жукова.

Чому при зміні погоди болять суглоби?

Це пов’язано з впливом на барорецепторів, які є в суглобах. При змінах погоди рівень хрящової рідини знижується, а сухожилля і зв’язки розширюються, пояснює Жукова. Саме тому в цей момент людина відчуває дискомфорт. Особливо згубні такі зміни для людей, у яких вже є проблеми з суглобами і судинами. Сира погода, сильний вітер, різке зниження температури можуть призвести до ускладнення наявних захворювань. «Сильне зовнішнє переохолодження кінцівок може навіть призвести не тільки до загострення наявних захворювань, але і до виникнення артриту. У здорової людини може з’явитися дискомфорт тільки при сильному впливі погоди», – попереджає лікар.

Як вгамувати біль в суглобах?

При різкому болю в суглобах Жукова радить приймати протизапальні нестероїдні препарати. Тільки не натщесерце. Тим більше людям, які страждають вираженим гастритом. При легкому дискомфорті в суглобах краще обмежитися, на думку лікаря, локальним впливом протизапальних мазей.

Також вона звернула увагу на часту помилку хворих. Багато людей при болях в суглобах йдуть під гарячий душ, щоб вгамувати біль. Цього категорично робити не можна, попереджає лікар. Якщо суглоб був раніше запалений, біль може посилитися і залишитися надовго. «Тому при запальних процесах гаряча сауна, душ, небажані. Фізіотерапія допомагає 50 на 50. З одного боку, покращує кровообіг і створює передумови для якнайшвидшого одужання, з іншого – може посилити запальний процес. Це все індивідуально», – говорить експерт.

Також спортсменам і фітнес-любителям лікар радить почекати з тренуваннями. «Не повинно бути ніяких агресивних масажів, тренувань, фітнесу. Як тільки суглоби прийдуть в норму, можна поступово вводити фізичні навантаження в свій графік », – радить Жукова.

Джерело

Поділись


Новини партнерів