Чи можуть корисні продукти відновити печінку?

Печінка має здатність до регенерації. Але це можливо, тільки якщо не їсти і не пити нічого шкідливого. Крім того, процеси, що регенерують, можливі виключно якщо печінка не заражена гельмінтами або вірусами.

За словами лікарів, продуктів, які допоможуть швидше відновити клітини печінки, немає. Однак людина може сповільнити прогресування хвороб, зокрема, фіброзу печінки, якщо буде вживати певні продукти. В ході досліджень вчені з’ясували, що речовини, що входять до складу кавових зерен, заважають клітинам печінки ділитися, і деякі пацієнти можуть вживати цей напій, оскільки кофеїн підвищує вироблення потрібних ферментів, які перешкоджають розвитку цирозу.

«Продукти не можуть відновлювати печінку. Але при цьому доведено, що якщо печінка хворіє, то вживання певних продуктів буде побічно сприяти зменшенню фіброзу. Тобто кількість рубцевих волокон після пошкодження печінки зменшуватиметься, що в результаті зменшить ризик розвитку цирозу печінки. Тому, якщо немає протипоказань до кави, то три чашки цього напою – це добре для печінки. Якщо ми говоримо про ранні стадії захворювання печінки, то продукти, що містять багато амінокислот і білків, також будуть корисними для відновлення потенціалу до регенерації», – каже гастроентеролог-гепатолог Сергій В’ялов.

За словами лікаря-гастроентеролога, доктора медичних наук Віталія Румянцева, є маса продуктів, які шкідливі для печінки. Що ж стосується продуктів, які можуть сприяти регенерації клітин печінки, то доведеної користі немає.

«Є лікарські препарати на основі рослинних речовин, наприклад, розторопша. Вони допомагають відновити функції печінки. Також регенеруючу дію на клітини печінки можуть мати омега-3 поліненасичені жирні кислоти, простіше кажучи, риб’ячий жир. Вони можуть відновлювати структуру мембран клітин. А певного переліку товарів, які можуть відновити печінку, немає», – каже Румянцев.

Джерело

Поділись


Новини партнерів