Дірявий кишечник: що собою являє цей синдром і чим він загрожує?

Синдром дірявого кишечника до сих пір викликає у медиків суперечки, усмішки та іншу неоднозначну реакцію. Одні його заперечують, інші лікують. Так в чому ж він полягає?

Синдром дірявого кишечника, як відзначають фахівці, – це те ж саме, що і синдром роздратованого кишечника. У нормі через його стінки всмоктується рідина і потрапляє в кровоносну систему. При цьому різні бактерії, шлаки і токсини виходу назовні не мають. Однак при такому синдромі вони можуть вибратися назовні, потрапити в кров і розповсюдитися по всьому організму. Про те, чому так відбувається і що з цим потрібно робити, нам розповів лікар-проктолог Павло Плетнер.

Причини проблеми

Причин, за якими може підвищитися проникність стінок кишечника, багато. Так, наприклад, однією з головних вважається хронічне запалення в кишечнику, яке і призводить до пошкодження стінок. Крім того, стінки можуть страждати і через набряк на тлі алергії.

Нерідко причиною проблеми стають різні грибки, паразити, бактерії, прийом антибіотиків і різноманітних хімпрепаратів. Може розвинутися проблема і на фоні недостатнього вироблення шлункового соку, наприклад, при гастриті зі зниженою кислотністю і т.д. На цьому тлі нерідко починає рости в геометричній прогресії патогенна бактеріальна флора, яка ще більше погіршує стан.

Негативно може позначитися і прийом кортикостероїдів, а також гормональних контрацептивів. А ще проблеми нерідко виникають на тлі хронічних стресів.

Як розпізнати проблему

Незалежно від того, що саме призвело до розвитку проблем з кишечником, симптоми у патології нерідко схожі. Причому за своєю інтенсивністю і силою вони безпосередньо залежать від того, на якій стадії знаходиться розвиток хвороби. У числі стандартних ознак називають:

  • Хворобливі відчуття в області живота, які розвиваються на тлі здуття, спазмів кишечника, проблем з моторикою; нерідко ця хворобливість розвивається після вживання їжі.
  • Зміна зовнішнього вигляду шкіри – починають з’являтися запалення, висипання і т.д.
  • Прояви диспепсії – розлади стільця, нудота і навіть блювота
  • Поява симптомів гіповітамінозу – це можуть бути проблеми із зором, погіршення стану нігтів і волосся, збої в роботі серцево-судинної системи
  • Поява почуття хронічної втоми
  • При запущених випадках це можуть бути прояви аутоімунних захворювань, як наприклад, хвороба Крона і т.д.
  • Зміни емоційного стану – робота кишечника може відображатися на діяльності нервової системи

Як тільки у людини почали з’являтися такі симптоми, слід якомога швидше відвідати лікаря.

Як лікувати

Важливо розуміти, що часто синдром дірявого кишечника – проблема не самостійна. А значить, для початку необхідно побороти те, що її викликає. Відповідно, ще потребує детального обстеження пацієнта.

Сам синдром коригується за допомогою симптоматичної терапії. Тобто доведеться дотримуватися дієти – без алергенів, з мінімумом цукрів, а то і зовсім без них, прийом ферментованих продуктів і т.д. Крім того, в списку рекомендацій – використання фільтрованої води. Також є рекомендація приймати пробіотики – їх повинен призначити лікар.

Відмінним рішенням стане виключити стреси в житті. Це дозволить нормально функціонувати всьому організму в цілому. А також треба бути акуратнішими з лікарськими засобами.

Природно, варто не забувати і про профілактику – треба викорінити всі шкідливі звички, додати в життя більше руху, збалансувати харчування. І тоді організм сам буде справлятися з тимчасовими труднощами, регулюючи роботу всіх систем без будь-яких проблем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів