До чого може привести високий рівень холестерину в крові?

Холестерин – з’єднання, яке присутнє в кожному органі або м’язі людини. Зміна рівня «поганого» холестерину, як правило, помітна, коли у людини вже виникають серйозні проблеми зі здоров’ям. Надмірна його концентрація в крові часто є головною причиною серцево-судинних захворювань. Про те, як стежити за рівнем «поганого» холестерину і що робити, якщо він підвищений, розповіла лікар-терапевт Анжеліка Шакірова.

До чого може привести високий холестерин в крові?

Може ні до чого не привести, а може і до змін в роботі судин, говорить Шакірова. Зокрема, до атеросклеротичного ураження судинної стінки серцевого м’яза, судин головного мозку, нижньої кінцівки, а також формуванню атеросклеротичних бляшок. А ці бляшки, в свою чергу, можуть стати причиною раптової зупинки серця, інфаркту, інсульту, стенокардії, порушень роботи мозку і навіть кульгавості. Все залежить від клінічної картини пацієнта.

Як впливає підвищений рівень на самопочуття?

Атеросклероз на початковому етапі ніяк не проявляється. Симптоми з’являються, коли судини звужені приблизно на 80% і виникають атеросклеротичні бляшки. «На тлі цього і з’являються симптоми гострої ішемії. Це може бути інсульт, інфаркт міокарда, стенокардія. Можлива поява ниркової гіпертонії, якщо в основному спостерігаються зміни в судинах нирок. Якщо бляшки в основному переважають в нижніх кінцівках, то тоді з’являється кульгавість. Тобто при ходьбі пацієнт відчуває біль в нижніх кінцівках, а коли людина зупиняється – болі проходять. Залежно від того, в яких судинах локалізовані бляшки, тоді зрозуміло, яка клінічна картина у пацієнта і яке у нього захворювання », – говорить терапевт.

Як лікувати і до якого лікаря звертатися?

Адекватне лікування може призначити або кардіолог, або в крайньому випадку терапевт, говорить Шакірова. Є також така спеціалізація, як ліпідолог. «Це людина, яка займається саме порушеннями обміну холестерину, особливо якщо вони генетичного характеру», – пояснює лікар.

При виявленні підвищеного холестерину пацієнтові призначають певну дієту і, в залежності від причини виникнення проблеми, виписуються відповідні препарати. Щоб уникнути ускладнень деякі лікарі можуть радити проводити профілактику. В крайньому випадку, коли судини «засмічені», пацієнтові вже допоможуть тільки судинні хірурги. Це потрібно робити вчасно, так як при припиненні надходження крові до серця може трапитися інфаркт, а якщо в мозок, то інсульт.

У зону ризику, як правило, потрапляють люди з хворобами серця, діабетом, високим артеріальним тиском, поганою спадковістю, курці. Таким пацієнтам рекомендується перевіряти рівень речовини в крові 1 раз в 5 років.

Джерело

Поділись


Новини партнерів