4 фактори, які збільшують шанси захворіти на діабет 2 типу

Кількість випадків діабету 2 типу в останні роки збільшується: це пов’язують з епідемією ожиріння, неправильним харчуванням, низькою фізичною активністю. Так, люди все більше їдять, все менше рухаються, їх вага збільшується, а це в свою чергу стає одним з факторів розвитку діабету 2 типу. В останні роки це захворювання помолодшало, відзначають лікарі – хворобу все частіше стали діагностувати у школярів і навіть дітей 3-5 років.

Втім, навіть в тому випадку, якщо ваша вага в нормі, ймовірність захворіти діабетом 2 типу не дорівнює нулю. Вчені говорять, що небезпеку становить вісцеральний жир – той, який накопичується між внутрішніми органами. Збільшення його кількості теж супроводжується зростанням ризиків.

Дослідникам, однак, вдалося виявити ще кілька факторів ризику розвитку діабету 2 типу. З вагою та низькою рухливістю вони не пов’язані, а тому на них варто звернути увагу навіть струнким і активним людям.

Перехід на безглютенову дієту без необхідності

Останнім часом безглютенові продукти нерідко стають синонімом здорових продуктів. Насправді тим, у кого немає целіакії, непереносимості глютену, вживати ці продукти немає необхідності.

В ході масштабного експерименту за участю 200 000 дорослих було доведено, що регулярне вживання продуктів з глютеном на 13% знижує ризик розвитку діабету 2 типу. Це пов’язано з тим, що люди, які виключили глютен зі свого раціону, перестають вживати цільні злаки, багаті клітковиною. Відомо, що клітковина сприяє зниженню ймовірності розвитку запалення в організмі, допомагає знижувати кров’яний тиск, а також рівень холестерину.

Самотність

Самотність дійсно не найкращий стан. Вже доведено, що самотні люди гірше переносять застуду, частіше хворіють на депресію і страждають проблемами з серцем.

Виявляється, ті, у кого немає партнера або хоча б друзів, частіше хворіють і діабетом 2 типу теж. В ході одного з експериментів, в якому брали участь жінки у віці від 40 до 75 років, було показано, що ті, хто перебуває в соціальній ізоляції, хворіють на діабет 2 типу на 112% частіше, ніж ті, хто активно спілкується з друзями, близькими і чоловіком.

Втім, автори дослідження пов’язують цю залежність саме з депресією. Самотність може спровокувати її, а вже депресія – стати фактором ризику розвитку діабету.

Відмова від кави

Дослідження про користь і шкоду кави проводяться постійно. Вчені то рекомендують нам її пити, то просять обмежити її вживання. Зараз для кавоманів у нас хороша новина: ті любителі кави, які стали вживати менше напою всього на чашку в день, збільшили ймовірність захворіти діабетом на 17%. Вчені з Гарварда, які і провели це дослідження, також відзначають, що збільшення своєї щоденної дози на одну чашку знижує ризик розвитку діабету 2 типу на 11%. Автори відзначають, що мова йде про каву з кофеїном.

Надлишок солі

Всесвітня організація охорони здоров’я не перший рік нагадує, що кількість вживаної нами в їжу солі потрібно скорочувати, а та сіль, яку ми все ж їмо, повинна бути йодованою.

Шведські вчені показали, що кожен додатковий грам солі підвищує ймовірність розвитку діабету 2 типу на 43%. Це пов’язано з тим, що надлишок солі впливає на інсулінорезистентність. Щоденна кількість уживаної солі, нагадують експерти ВООЗ, не повинна перевищувати 5 г. Вони з жалем відзначають, що в деяких регіонах ця кількість сягає 10, 15 і навіть 18 г.

Джерело

Поділись


Новини партнерів