Вчені виявили в харчовому пластику нове небезпечне з’єднання

Після серії досліджень світ дізнався про шкоду бісфенолу А (ВРА), що міститься в харчовому пластику. Він викликає гормональні збої у людини. У багатьох країнах було прийнято рішення замінити його на більш безпечне з’єднання. Але, виходить і ця речовина негативно позначається на гормональному фоні і репродуктивній системі.

Експерименти з яйцеклітинами і сперматозоїдами мишей показують, що замінники бісфенолу А завдають такої ж шкоди, що і сам бісфенол (спостерігалися характерні хромосомні аномалії). Компанії, що виробляють пляшки для води та іншу тару, швидко відреагували на заяви про небезпеку бісфенолу. Вони відразу ж замінили бісфенол на аналог, щоб дотримати формальності, відзначають фахівці. Тепер в складі як правило можна побачити не BPA, а його аналог – BPS.

Що важливо, навіть якщо повністю виключити бісфенол з усіх виробничих ланцюжків, його негативні ефекти будуть простежуватися протягом приблизно трьох поколінь. Також людини оточують і інші небезпечні сполуки – парабени, фталати, антипірени. Вони виробляють аналогічний ефект на фертильність. За словами експертів, будь-які пластикові вироби зі слідами ушкоджень або розкладання не повинні використовуватися.

Поділись


Новини партнерів