Чотири способи регулювати холестерин за допомогою харчування

А ви знали, що існують способи регулювати холестерин природним чином? Вам не доведеться пити багато ліків чи переживати через ускладнення.

У першу чергу хочемо наголосити, що важливо знати свої медичні показники. Кожна людина має час від часу проходити огляд, щоб розуміти свій стан здоров’я та працювати над його покращенням.

Лікар сказав, що у вас високий рівень холестерину?

Якщо так, імовірно він також прописав вам ліки та дав низку рекомендацій. Ви можете пришвидшити лікування, якщо переглянете свій раціон і почнете краще харчуватися. Існують способи регулювати холестерин, які полягають у споживанні певних речовин.

Що таке холестерин?

Перед тим, як давати будь-які рекомендації щодо регулювання рівня холестерину, хочемо розповісти, що це таке. Цю органічну сполуку виробляє печінка. Завдяки нормальному рівню холестерину клітини організму отримують кількість жиру, необхідну їм для належної роботи.

Проблеми виникають, коли людина їсть жири низької якості, оскільки тоді холестерин також неякісний. Клітини не отримують нормального живлення.

Щоб допомогти вам запобігти цьому, далі ми розглянемо способи регулювати холестерин. Спробуйте дотримуватися цих вказівок, і ваше здоров’я неодмінно покращиться.

Натуральні способи регулювати холестерин

1. Споживайте більше мононенасичених жирів

Деякі люди думають, що через високий рівень холестерину їм потрібно перестати їсти всі типи жирів. Але це не так, адже для нормальної роботи організм потребує повноцінного живлення. Натомість варто відмовитися від шкідливих жирів і споживати лише корисні.

Мононенасичені жири збільшують рівень холестерину ЛПВЩ, який кожна людина має отримувати у високих кількостях.

  • Серед продуктів, які містять цей тип жиру, оливкова олія, горіхи, оливки, кокосова олія, мигдаль, яйця й авокадо.
  • Постарайтеся включати один із цих продуктів у кожен прийом їжі (сніданок, обід і вечеря). Коли підете в магазин по продукти, не шкодуйте грошей і робіть вибір на користь якості. Лиш якісна їжа допоможе вам відновити здоров’я й підтримувати його надалі.
  • Неодмінно стежте за порціями, оскільки переборщити з калоріями дуже просто.
  • Ніколи не варто змішувати кілька продуктів із вмістом жирів, якщо ви попередньо не прорахували калорійність страви.Наприклад, якщо ви додаєте в салат горіхи, не заправляйте його олією. Краще додайте оцет або схожу заправку.

2. Споживайте більше поліненасичених жирів, особливо омега-3

Ще одна порада щодо харчування, яка допоможе знизити рівень холестерину – їжте більше Омега 3. Як і мононенасичені жири, Омега 3 знижують рівень шкідливого холестерину.

В одному дослідженні вчені виявили, що в людей, які замінили інші жири жирами Омега 3:

  • знизився рівень шкідливого холестерину;
  • зменшився ризик розвитку діабету 2 типу;
  • збалансувалась опірність до інсуліну.

У цьому випадку рекомендуємо їсти більше лосося, тунця, горіхів і креветок.

Щоб забезпечити організм достатньою кількістю Омега 3, їжте порцію риби двічі на тиждень. Хоча лосось особливо відомий вмістом жирних кислот Омега 3, можна замінити його іншою рибою.

Усе залежить від ваших матеріальних можливостей. Якщо лосось занадто дорогий, пошукайте доступні альтернативи, як-от тунець.

Свіжий тунець значно корисніший, ніж консервований, звісно. Ви можете їсти консервований тунець час від часу, але не забувайте, що він містить багато добавок і солі, які насправді можуть лише погіршити проблеми з холестерином.

3. За будь-яку ціну уникайте транс-жирів

Наступна рекомендація щодо харчування для зниження рівня холестерину стосується транс-жирів. Вони зазвичай містяться в продуктах, які пройшли ретельну обробку, як-от маргарин, торти та магазинна випічка.

Транс-жири дуже часто використовують у харчовій промисловості, оскільки вони витримують високі температури. Вони також надають продуктам кращу текстуру, ніж інші типи жирів.

Попри ці переваги, транс-жири негативно впливають на здоров’я серця та знижують рівень корисного холестерину.

Коли купуєте оброблені, готові чи заморожені продукти, неодмінно перевіряйте етикетку. Уникайте будь-яких продуктів із поміткою “частково гідрогенізований”.

4. Споживайте багато розчинної клітковини

Розчинна клітковина переважно міститься в овочах. Вона повністю розчиняється під час травлення та не перешкоджає роботі організму. Розчинна клітковина активізує травний тракт і підтримує його в належному стані.

Крім того, це важливий елемент для правильного відтворення корисних кишкових бактерій (пробіотиків). Коли в організмі нормальний баланс пробіотиків, рівень шкідливого холестерину суттєво зменшується.

Саме тому, для регулювання рівня холестерину важливо щодня їсти багато клітковини. Вона міститься в зелених овочах, бобових, сочевиці, фруктах, вівсянці та пшениці.

Сподіваємося, наша стаття про способи регулювати холестерин стане вам у пригоді й ви зможете покращити своє самопочуття та здоров’я. Не забувайте, що для максимальних результатів потрібно діяти послідовно та дотримуватися правильного харчування тривалий час.

Джерело

Поділись


Новини партнерів