Робота мозку безпосередньо залежить від пори року, впевнені вчені

Університет Торонто, Центр по вивченню хвороби Альцгеймера Університету Раш і Центр когнітивної неврології Університету Париж Дідро досліджували дані 3500 осіб з США, Канади та Франції старше 70 років. Частина з добровольців страждала від хвороби Альцгеймера. Решта були здорові, зазначає “Новости Mail.RU” .

Виявилося, що мозок працює в кінці літа і на початку осені найкраще, а найгірше – взимку і навесні. Якщо прирівнювати зниження когнітивних здібностей до процесу старіння, то це додаткові п’ять років. При цьому ймовірність постановки діагнозу “деменція” або “помірне когнітивне порушення” в холодну пору року на 31% вищий, ніж в теплу.

Виявлені коливання пов’язують з ефектом відразу декількох факторів. Але всі вони впливають на гормональні рівні і концентрацію вітаміну D в крові. Наприклад, для мозку корисним є поєднання тепла і високого рівня освітленості в літню пору і на початку осені. Плюс, в теплу пору року люди більш активні, більше споживають фруктів і овочів, краще сплять. Також тут можуть грати свою роль сезонні зміни психічних станів (депресія частіше розвивається взимку).

Поділись


Новини партнерів