Вчені розповіли про простий засіб для запобігання раку

В сучасній медицині особлива увага приділяється профілактиці різних захворювань. У деяких областях превентивні заходи є особливо значимими у зв’язку з особливою трудністю лікування. Це повною мірою відноситься до онкологічних захворювань, попередити які легше, ніж лікувати.

Незважаючи на наявність деяких препаратів з онкопротекторними властивостями, їх постійний прийом представляється скрутним у зв’язку з можливими побічними ефектами. У зв’язку з цим, модерація своєї дієти бачиться найбільш прийнятним підходом в профілактиці раку.

Напоєм, який доведено знижує ризик розвитку деяких пухлин, є кава. Про це нещодавно детально освітлювалося в статті італійських вчених з Відділення епідеміології Міланського університету, опублікованої в European Journal of Cancer Prevention. Джанфранко Алікандро з колегами, провівши метааналіз опублікованих робіт, прийшли до висновку, що існує доведений превентивний ефект споживання кави відносно раку печінки, ендометрія, простати, ротової порожнини і глотки, а також колоректального раку. Про можливі механізми захисту від раку викладається в іншій статті, що належить авторству іспанських і тайванських онкологів, опублікованій в журналі CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION. Відносно онкопротекторних доз автори наводять наступні дані. По раку печінки, ендометрія профілактичний ефект розвивається при прийомі вже від 1 чашки в день, простати – 3 чашок, ротової порожнини і глотки, а також колоректального раку – від 4 чашок і більше. Вчені вважають, що кофеїн здатний інтенсифікувати апоптоз клітин, що знаходяться на стадії передраку через залежний і незалежний шляхи.

Джерело

Поділись


Новини партнерів