Які продукти допоможуть уникнути втрати зору?

Австралійські вчені довели, що один апельсин в день знижує ризик головної хвороби, яка призводить до сліпоти, на 61 відсоток. Це просто колосальна цифра. Як таке можливо і чому продукти можуть зберігати нам зір?

Дослідження, опубліковане в свіжому номері «Американського журналу з клінічного харчування» (The American Journal of Clinical Nutrition), здивувало фахівців. Їм добре відомо, що спеціальне харчування може знижувати ризик цієї хвороби і гальмувати її прогрес, коли вона вже є. Але от щоб один апельсин в день мав такий ефект, це стало несподіванкою.

Загадкова хвороба

Хвороба дуже серйозна, яка трапляється у людей старше 50 років часто, нерідко закінчується повною сліпотою, і при цьому, її назва зовсім не на слуху. Люди в цьому віці прекрасно інформовані про гіпертонію, інфаркти, інсульти та інші вікові недуги, але мало хто знає про так звану вікову макулярну дегенерацію (ВМД). Але хвороба ця зовсім не рідкісна. Вона зустрічається частіше, ніж глаукома і катаракта разом узяті. Або ще один приклад, що допомагає зрозуміти масштаби цієї проблеми – якщо взяти разом всіх людей з хворобами Паркінсона та Альцгеймера, то їх буде менше, ніж пацієнтів з ВМД.

Чому ж ми так погано знаємо про ВМД? Хвороба дуже часто проходить під маркою вікової далекозорості та інших проблем із зором, що виникають у міру старіння. Люди сприймають втрату зору з віком як належне, і рідко звертаються до окулістів.

Овочі в оці

У чому суть ВМД? На задній стінці ока, якраз навпроти зіниці, є так звана макула, або кажучи простіше – жовта пляма. Це малесенька ділянка сітківки діаметром всього 1,5 міліметра. Але це найважливіша ділянка сітківки – вона відповідає за центральний зір. На ній сходяться промені, що проходять через зіницю. Інша частина сітківки відповідає за периферичний зір. Оскільки макула дуже маленька, навіть невеликі її пошкодження призводять до того, що хворий втрачає можливість розрізняти букви і інші дрібні деталі. Він начебто і бачить текст, але ніяк не може «навести різкість», щоб його прочитати.

На жаль, повністю вилікувати ВМД не можна, але загальмувати її прогрес – можна і потрібно. І вченим добре відомо, що велику роль в цьому грають не гіркі ліки, а смачні продукти. Це жовто-зелені овочі і фрукти, що містять пігменти лютеїн і зеаксантин. Увага! Саме ці ж речовини і надають кольору самій жовтій плямі – макулі. І коли їх стає мало, ризик ВМД зростає, хвороба швидко прогресує. Товстий шар з цих пігментів фільтрує сонячне світло, що падає на жовту пляму, відсікаючи надлишок синіх променів. Саме вони мають найбільш агресивну дію на макулу. Плюс до всього, лютеїн і зеаксантин є потужними антиоксидантами, які нейтралізують агресивні форми кисню, які утворюються тут в результаті фотохімічних реакцій під дією сонячного світла.

Вітаміни для очей

Незважаючи на те, що обидва цілющих пігменти містяться в нашому оці, їх як вітаміни треба отримувати в складі їжі. Лише це забезпечить достатню кількість пігментів. Фахівці вважають, що нам потрібно з’їдати в день 4-6 мг лютеїну і зеаксантину, тоді як звичайна середня дієта містить лише 1-3 мг цих пігментів. Для прикладу, кущ шпинату містить приблизно 6 мг лютеїну і зеаксантину. Але мало хто їсть стільки цього салату кожен день. Продукти, в яких цих пігментів найбільше, представлені в таблиці. Зверніть увагу, не всі жовті дари природи багаті лютеїном і зеаксантином: такий же колір їм може надавати інший жовтий пігмент бета-каротин. Він теж дуже корисний, але для профілактики ВМД не підходить.

А при чому тут апельсини?

У світлі цих даних дивно виглядає такий потужний профілактичний ефект, який виявили австралійські вчені. Адже лютеїн і зеаксантин у них є, але вони далеко не чемпіони по його змісту (див. Таблицю). Вони пояснюють апельсиновий ефект флавоноїдами – потужними антиоксидантами. Схоже, вони грають важливу роль в нейтралізації вільних радикалів на сітківці, що утворюються при попаданні на неї сонячного світла. Так що, до продуктів з лютеїном і зеаксантином варто додавати ще й апельсин.

Як може починатися ВМД?

Ось перші симптоми, за якими можна запідозрити наявність ВМД:

  • Змінюється якість зору, то ви бачите нормально, то гірше.
  • Зір гірше ввечері, очі довго пристосовуються до різних умов освітлення.
  • Око погано розрізняє схожі кольори.
  • Виникають труднощі при читанні, шитті і т.д.
  • Ви погано бачите, якщо дивитеся прямо вперед
  • Ви бачите плями або сторонні тіні в центрі поля зору

Що потрібно робити, щоб запобігти ВМД?

  • Починаючи з 40-50 років треба регулярно перевірятися у окуліста, і оцінювати не тільки гостроту зору, але і стан очного дна.
  • Припиніть палити. Куріння сприяє розвитку ВМД.
  • Постійно включайте в раціон продукти з лютеїном і зеаксантином (див. Таблицю), а також апельсини.
  • Влітку намагайтеся частіше користуватися сонцезахисним окулярами, що захищають від ультрафіолетових променів типу А і В. Взимку в сонячну погоду вони теж зайвими не будуть, а в горах – обов’язкові.
Продукт Содержание лютеина вместе с зеаксантином (мг в 100 граммах)
Капуста листовая (качанная) 18,2
Шпинат 11,3
Зеленая репа 8,4
Капуста кольраби 7,7
Петрушка свежая 5,6
Желток яйца 2,9
Горошек зеленый 2,4
Салат ромэн 2,3
Кабачки 2,1
Свекла 1,8
Кукуруза сладкая консервированная 1,8
Салат латук 1,7
Капуста брокколи 1,5
Брюссельская капуста 1,3
Зеленый лук 1,1
Тыква 1,0
Фасоль консервированная 0,7
Капуста квашенная 0,3
Морковь 0,36
Перец зеленый 0,34
Сельдерей 0,28
Апельсины 0,19
Перец болгарский красный 0,05

Джерело

Поділись


Новини партнерів