Інструкція: як визначити, що продукт зіпсувався, не знаючи терміну його придатності

Термін придатності продуктів – ще один маркетинговий хід, яким активно користуються виробники. Про це, в усякому разі, говорять експерти Ради із захисту природних ресурсів (Natural Resources Defence Council), відзначаючи, що часто терміни придатності ґрунтуються на приблизних показниках.

“Мільйони людей викидають абсолютно нормальну їжу, тому що думають, що через день після дати, зазначеної на упаковці як закінчення терміну придатності, її вже не можна їсти”, – наводить Business Insider слова Дани Гантерс (Dana Gunters), старшого наукового співробітника NRDC.

Не кажучи вже про гроші, які в такому випадку втрачаються, підхід негативно впливає на екологію, оскільки це означає, що ресурси, витрачені на вирощування, зберігання і транспортування, були витрачені просто так. Як зрозуміти, що продукт дійсно зіпсувався? Розповідаємо про найбільш очевидні маркери, підтверджені наукою.

Погане яйце обов’язково спливе

Шкаралупа яйця злегка пориста, і в міру старіння між стінкою шкаралупи і самим яйцем починають утворюватися невеликі пухирці повітря. Якщо в яйці достатня кількість бульбашок для того, щоб воно могло плавати на поверхні води, це говорить про те, що від нього краще позбутися.

Поганий йогурт здується

При зберіганні закритим йогурт може зберігати свіжість від одного до трьох тижнів. Це відбувається завдяки натуральним бактеріям в ньому, які, крім благотворного впливу на травлення, ще й виступають в якості природного консерванту. Однак коли ці корисні культури починають гинути, вони залишаються на поверхні, змушуючи плівку або фольгу, якою закритий йогурт, неприродно підніматися. Іншою ознакою зіпсованого йогурту, додає StillTasty, є помітне згортання на дні упаковки.

На поганому м’ясі з’являється липкий шар

За словами експертів, від м’яса з неприємним запахом, липким або слизовим шаром на упаковці потрібно позбавлятися відразу ж. А ось зміни в кольорі м’яса, якщо вірити Міністерству сільського господарства США (USDA), навпаки, ні про що таке не говорять. Та ж липкість, додають експерти, свідчить про псування делікатесного м’яса, будь то карбонад, буженина або салямі.

Поганий хумус починає кислити

Якщо ви жити не можете без живильної і багатої на рослинний білок закуски з нутовим пюре, то вам буде корисно знати, що хумус, який дійсно зіпсувався, набуває нетипового кислого смаку. Про це пише EatByDate, нагадуючи, що кращий спосіб не промахнутися з хумусом – готувати його вдома.

Погана оливкова олія перестає смачно пахнути

“Вірна ознака хорошої оливкової олії – яскравий і соковитий аромат оливок, з яких вона виготовлена”, – пише на своєму сайті шеф-кухар Маркус Самуельсон (Marcus Samuelsson). За даними The Daily Meal, олія, яка зіпсувалася, також часто пахне моторним маслом або клеєм. Простіше кажучи, чимось не дуже апетитним, так що ви точно не помилитеся.

Погана риба пахне … дивно

Впевнені, ви добре знаєте, як пахне риба. І позитив в тому, що абсолютно вся риба пахне більш-менш однаково. Якщо ж перед вами продукт з щільним (це важливо!) липким шаром, який пахне не так, як вся риба, з якою ви зустрічалися до цього, ймовірно, вона зіпсувалася. Whole Foods, EatByDate і The Kitchn нагадують, що свіжу рибу варто вжити в їжу протягом 36 годин після покупки.

Свіжі овочі жовтіють, коли псуються

Зелені овочі стають жовтими буквально на ваших очах? Очевидно, вони готові зіпсуватися. Але незважаючи на те, що пожовтіння дійсно говорить про закінчення терміну придатності овочів, з ними, на відміну від інших продуктів з нашого списку, не стається нічого особливо страшного. Вчені говорять, що їх можна врятувати, якщо зрізати (звичайно, коли є що) пожовклі частини, після чого слід відправити овочі в холодну воду на 5-10 хвилин.

Поганий хліб покривається пліснявою

Якщо ви виявляєте цвіль на одному шматочку хліба, є наступний шматочок – на якому цвілі, здається, немає – це небезпечно. Чому? Справа в тому, що цвіль легко поширюється по м’якоті хліба, так що те, що ви її не бачите, не говорить про те, що її там немає. З іншого боку, засохлий хліб все ще може залишатися хорошим. Цвілі потрібна вологість, щоб рости – саме тому сухарик хліба можна перетворити в грінки для супу або салату без всяких побоювань.

Джерело

Поділись


Новини партнерів