Як зберегти психологічну рівновагу?

Американські вчені з Колумбійського університету виступили з думкою про те, що людині дуже корисно розглядати себе в дзеркалі. Це сприяє зміцненню емоційного і психологічного здоров’я, що особливо важливо у процесі старіння.

Дослідники провели експеримент, який показав, що люди, які довгий час перебували в кімнаті бездзеркал, починають при зустрічі з іншими людьми цуратися їх і втрачають набуті навички комунікабельності. Вчені відзначають, що звичка дивитися у дзеркало не тільки сприяє підтримці такої якості, як товариськість, але і допомагає поліпшити здатність до налагодження контактів, що особливо важливо для психіки і здоров’я при старінні.

“Дзеркало імітує особистий контакт з іншими людьми і дозволяє зрозуміти, якими нас бачать з боку. Таким чином дзеркало допомагає індивідууму регулювати власні емоції і звички і використовувати їх при контакті з оточенням”, – прокоментували автори роботи.

Також дзеркала є інструментом самокритики і засобом виявлення деяких порушень, наприклад, депресії і підвищеної тривожності. За словами вчених, ставлення до свого відображення залежить від стану здоров’я людини – тому ми себе бачимо себе в дзеркалі завжди по-різному.

По тому, як людина сприймає своє відображення, можна вловити багато прихованих процесів, вважають дослідники. Наприклад, люди, схильні оцінювати свою зовнішність виключно негативними параметрами, мають підвищений ризик розвитку деяких захворювань і смертності.

Джерело

Поділись


Новини партнерів