Чому вам необхідно їсти яблука: 10 причин

Англійці люблять прислів’я «Одне яблуко в день, і лікар не знадобиться». У цій статті ми з’ясуємо правомірність цього твердження і розкриємо всі секретні властивості цих фруктів.

Яблука – мабуть, найпоширеніший дієтичний продукт. Вони доступні в будь-який час року, і ─ ти ба! – середніх розмірів яблуко містить близько 40-50 калорій (а зелене ще менше). Незважаючи на це, «сидіти» лише на яблуках лікарі не рекомендують і наполегливо радять в принципі не захоплюватися монодієтами. Використовувати яблука  в якості основи для розвантажувальних днів можна, тим більше, ці фрукти неймовірно корисні.

Найцінніші властивості яблук:

  • Нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Яблука на 80% складаються з води, але решта 20% містять клітковину, яка покращує травлення і зменшує ймовірність появи кишкових розладів (в тому числі, їх зворотного боку ─ запорів).
  • Знижують холестерин. Його надлишок призводить до утворення бляшок, а значить, порушення кровотоку в сонних артеріях, що рано чи пізно загрожує абсолютом ─ інсультом. Серцевий напад, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, стенокардія та багато інших хвороб також можуть виникнути на тлі підвищеного рівня холестерину. У яблуках міститься пектин, який допомагає виводити з організму надлишки холестерину, знижуючи ймовірність закупорки судин і зменшуючи ймовірність серцевого нападу. Крім холестерину, пектин так само «видаляє» токсичні речовини (свинець, миш’як, ртуть).
  • Захищають від пухлин. Звичайно, панацеєю від онкології яблука назвати не можна, але флавоноїди і поліфеноли, що містяться в них, дійсно володіють протипухлинним ефектом ─ вони пов’язують небезпечні вільні радикали, одну з головних причин неконтрольованих клітинних змін.
  • Підвищують імунітет. Вітамін С, що міститься в яблуках, зміцнює імунну систему. Крім того, багатьма дослідженнями доведено, що яблука захищають бронхо-легеневу систему – зокрема, від шкідливих домішок і тютюнового диму, що містяться в повітрі. Вони навіть є своєрідною і дуже смачною профілактикою астматичних захворювань.
  • Заповнюють дефіцит заліза. Заліза в яблуках міститься трохи менше, ніж в інших продуктах (тих же гранатах, червоному м’ясі), але яблука допомагають його активному засвоєнню.
  • Насичують. Клітковина, якою багаті яблука, сприяє швидкому втамуванню голоду, але головне ─ яблука допомагають якісному переварюванню їжі і запобігають перетворенню вуглеводів в жири, сприяючи схудненню. До речі, легкий сечогінний ефект, який викликають яблука, також працює на цю мету.
  • Чистять зуби. Пектини, якими насичена яблучна м’якоть, мають бактерицидну властивість і в буквальному сенсі можуть забезпечити санацію ротової порожнини. Тверда шкірка яблук також масажує і зміцнює ясна, стимулюючи внутрішній кровообіг. Пам’ятайте пораду «коли під рукою немає зубної щітки, просто з’їжте яблуко»? Це правда на 100%
  • Рятують від авітамінозу. У міжсезоння, коли власні запаси організму виснажуються, яблука рятують його. Яблука ─ це унікальний комплекс вітамінів і мінералів. Крім вітаміну C (про нього ─ вище) в них містяться вітаміни A, К, Е і групи В, багато мікроелементів (мідь, цинк, хром, залізо, йод, фтор, селен та ін.) і макроелементів (магній, кальцій, фосфор , калій, хлор, сірку). Резюме: яблука зміцнюють серцево-судинну систему, нормалізують роботу нервової, стабілізують функціонування м’язової, покращують діяльність травної та зміцнюють імунну систему.
  • Допомагають печінці. Крім того, що пектини справляються з надлишками холестерину, допомагаючи печінки, що містяться в яблуках хлорогенова кислота виводить з організму щавлеву кілота (не органічною її форми, а проміжного продукту метаболізму, який в надмірних кількостях може викликати порушення роботи нирок і сечовивідних шляхів). Загальна користь такої «яблучної детоксикації» безцінна.
  • Знімають стрес. Нарешті, яблука просто дуже смачні. Аромат свіжовипеченої яблучної шарлотки може змусити забути про всі проблеми, а яблучний чай заспокоїть і допоможе заснути.

Джерело

Поділись


Новини партнерів