Симптоми, які з’являються при поганій роботі нирок

Ні для кого не секрет, що гарне функціонування нирок та інших органів видільної системи забезпечує людині високу якість життя. Дізнайтеся симптоми, які з’являються при некоректній роботі нирок.

Часто ми ігноруємо важливість цього парного органу. А адже його робота — безперервно видаляти з тіла зайву рідину і токсини, які можуть завдати шкоди нашому здоров’ю.

Протягом дня нирки можуть «переробити» до 190 літрів крові. Ще в процесі фільтрації вони рятують нас від 2 л води і шлаків в добу.

Крім того, нирки беруть участь в процесі регулювання артеріального тиску і вироблення деяких гормонів. А тому важливість коректної роботи цього органу сумніватися вже не доводиться.

З цієї причини необхідно своєчасно звертати увагу на можливі симптоми при некоректній роботі нирок. Так як будь-який вид їх «несправності» може привести надалі до появи серйозних проблем зі здоров’ям.

І сьогодні ми хочемо розповісти вам про 7 найбільш поширених симптоми проблем з нирками.

Не ігноруйте їх!

1. Затримка рідини і набряки

Одним з перших ознак ниркової недостатності є набряклість кінцівок з-за надмірного скупчення рідини в тілі.

Це наслідок того, що ниркам важко фільтрувати відходи і виробляти сечу для їх виведення, в результаті води залишається в тканинах.

Проконсультуйтеся з лікарем, якщо ви помітили у себе набряки в області:

  • Ступень і щиколоток
  • Рук
  • Ніг
  • Обличчя
  • Живота
2. Зміни в процесі сечовипускання

Ось ще одна ознака, яку не можна залишити без уваги, якщо ви дбаєте про здоров’я своїх нирок, так і всього організму в цілому.

Якщо ви частіше стали ходити в туалет або, навпаки, майже туди не заглядаєте, то це може вказувати на деякий збій у роботі нирок.

3. Зміни сечі

Ступінь прозорості, колір і запах сечі є показовими характеристиками для визначення справності роботи нирок.

Якщо ви помітили які-небудь зміни (більш жовтий або темний колір, наприклад), насторожіться. Це може бути сигналом наявності інфекції в нирках або якогось хронічного захворювання.

Ще необхідно відвідати лікаря, якщо:

  • Сеча стала пінистої
  • Запах сечі став занадто сильним і неприємним
  • Ви відчуваєте печіння при сечовипусканні
  • В сечі з’явилася кров
4. Шкірні висипання при некоректній роботі нирок

Безумовно, висипання на шкірі можуть з’явитися і з інших причин. Але це може траплятися і при некоректній роботі нирок.

Токсини, які не вдалося відфільтрувати і які залишилися в крові, можуть призвести до змін у процесі вироблення шкірних масел.

В результаті з’являються прищі, які майже завжди супроводжуються свербінням і подразненням.

5. Біль в області попереку

Часті напади болю в області попереку (з боків) також можуть сигналізувати про наявність проблем з нирками.

Люди, які страждають від цього явища, як правило, похилого віку, відчувають біль запального процесу в нирках.

Звичайно, біль у попереку може бути викликаний і ослабленням м’язів. Однак перевірити і переконатися потрібно обов’язково, якщо ви не хочете отримати більш серйозні проблеми в майбутньому.

6. Високий артеріальний тиск

Пацієнти з діагнозом ниркової недостатності та іншими патологіями нирок повинні регулярно вимірювати артеріальний тиск. Так як ці два параметри безпосередньо пов’язані.

Справа в тому, що нирки допомагають збалансувати рівень калію та натрію в організмі. Ці два мінерали відповідають за підтримання стабільного кров’яного тиску.

Ще вони контролюють обсяг рідини в тілі і дозволяють запобігти запальним процесам в тканинах і артеріях.

З іншого боку, слід мати на увазі, що гіпертонія може бути викликана іншою проблемою, відомою під назвою стеноз ниркової артерії. Це часткова закупорка артерії, яка несе кров до нирок.

7. Почуття втоми

Люди часто скаржаться на постійну слабкість і відчуття втоми, яке не залишає їх навіть після сну. Такі симптоми можуть з’являтися при некоректній роботі нирок.

Це пов’язано зі зниженням вироблення гормону еритропоетину. Він відповідає за створення червоних кров’яних клітин для оптимального перенесення кисню і поживних речовин.

Дефіцит цього гормону може призвести до розвитку анемії (в тому числі хронічної). Також він може викликати проблеми з концентрацією уваги і запаморочення.

А у вас є такі симптоми? Майте на увазі, що багато проблем з нирками можна вирішити, якщо виявити їх на початковому етапі.

Будьте уважні до себе, не ігноруйте тривожні симптоми при некоректній роботі нирок. Намагайтеся вести здоровий спосіб життя, щоб мінімізувати ризики.

Джерело

Поділись


Новини партнерів