Лікарі розповіли, чого не можна робити, коли хочеться чхнути

Медичному співтовариству відомі випадки, коли тривала затримка чхання викликала травми шийного відділу хребта або провокувала потрапляння зайвого повітря в порожнину мозку, що призводило до сильного головного болю і значно підвищувало ризик інсульту. Дослідники з Університету Сент-Луїса (Saint Louis University), США, попереджають, що не варто стримуватися, коли хочеться чхнути.

Керівник дослідження Алан Уайлд розповів, що найчастіше стримування чхання не призводить до серйозних наслідків для організму.

І все ж немає ніякої гарантії, що ви не зіткнетеся з одним із серйозних пошкоджень, наприклад, таким як: травма діафрагми, розрив судин в очах (помітні синці навколо райдужної оболонки), порушення роботи внутрішнього вуха (аж до втрати слуху) або миттєве підвищення тиску, яке загрожує неприємними наслідками для мозку.

Крім цього, в статті наведено випадок, що стався з 34-річним британцем, який вирішив стримати чхання і поплатився за це розривом горла.

Коли чоловіка госпіталізували, він майже не міг говорити і ковтати, так що вже після операції повідомив лікарям, що сталося.

На роботі, щоб не чхнути під час наради, він просто затиснув ніс, після чого в шиї виникли неприємні відчуття, які швидко наростали.

Потім він звернувся за спеціалізованою допомогою. Комп’ютерна томографія дозволила визначити, що спроба стримати чхання привела до утворення дірки в нижній частині горла, де глотка з’єднується з стравоходом.

На щастя, зараз у чоловіка все нормально, проте для відновлення йому було потрібно близько 2 міс, а в перший час він міг харчуватися тільки через зонд.

Крім того, неповноцінне чхання не усуває подразник з дихальних шляхів, внаслідок чого все одно через якийсь час доведеться чхнути.

Цікаво, що деякі з видів чхання досі залишаються загадкою навіть для лікарів. І незважаючи на те що в більшості випадків рефлекс дійсно пов’язаний з присутністю подразників в носі, не кожне чхання можна цим пояснити.

Відомо, що багато людей чхають при яскравому сонячному світлі, деякі – в результаті переїдання або після введення певних лікарських засобів через венозний доступ.

Джерело

Поділись


Новини партнерів