5 головних причин старіння

Сучасні вчені пропонують поглянути на проблему старіння під новим кутом і почати не з усунення наслідків старіння, а з їх попередження. Про причини старіння розповідає лікар-дієтолог, керівник «Центру зниження ваги Доктора Гаврилова» і психотерапевт Михайло Гаврилов.

Все почалося 20 років тому, коли група лікарів під керівництвом Роберта Голдмана і Рональда Клатза зробила сенсаційне відкриття. Вони виявили, що старіння організму відбувається через зниження клітинних функцій, що відбувається у людей приблизно в одному і тому ж віці.

В організмі людини безперервно відбуваються біологічні процеси, які, в ідеалі, не повинні піддаватися стресам і впливу інших руйнівних процесів. На ділі ж, ми щодня стикаємося з факторами, що піддають наш організм серйозним випробуванням. Зашлакованість, відома 99% жителів мегаполісів, постійний стрес, незбалансоване харчування – і ми автоматично стаємо потенційними власниками таких популярних в наш час недуг як онкологія, хвороба Альцгеймера, серцево-судинні захворювання. Хвороби молодіють, а ми, на жаль …

Склад повітря

Одним з найважливіших процесів, який автоматично запускає за ланцюговою реакцією всі інші механізми старіння, є оксидантний (окислювальний) стрес. Як виявилося, вся справа в наших далеко не простих відносинах з киснем. Здавалося б, ми без нього і хвилини не в силах прожити. Але саме він, а точніше, він з різного роду частинками газів, випарів і іншими «подарунками» повітря сучасного мегаполісу, призводить до того, що в наших клітинах відбуваються незворотні зміни: починаючи з пошкодження клітинних мембран і закінчуючи руйнуванням ДНК клітини.

Дефіцит або збій гормонів

Гормони- оркестр нашого організму. І від того, наскільки злагоджено вони грають, буде залежати, чи зможемо ми зберегти «капітал молодості» чи ні. У нашому організмі налічується більше сотні різновидів гормонів. Вони виробляються залозами внутрішньої секреції і через кров надходять до органів. Деякі гормони, наприклад, тироїдні, впливають на всі органи і клітини людського організму. Інші ж мають більш вузьку спеціалізацію і пов’язані тільки з одним або двома органами, як, наприклад, альдостерон, який регулює роботу нирок.

Збій в роботі гормонів призводить до важких хвороб і передчасного старіння. Так, дефіцит в організмі гормону росту, що додає тканинам тіла обсяг і пружність, призводить до глибоких зморшок, обвислих щік і повік, витончення волосся. Те ж саме можна сказати і про мелатонін, його ще називають «гормоном молодості», який з віком виробляється все менше, а його нестача ще більше старить. Ось так ми і потрапляємо в пастку передчасного старіння.

Відповідна гормонально-замісна терапія може частково купірувати ці ознаки старіння. Діагностику роботи гормонів успішно проводять в anti-age клініках і на підставі результатів призначають антивікову терапію.

Брак енергії

Поки ми юні, наш організм переповнений енергією і робить все, щоб ми відмінно себе почували і виглядали. Утворення 95% цієї енергії відбувається в «електричній станції» клітин – мітохондріях. Саме на мітохондріях сходяться дві найважливіші наші потреби: їжа і повітря. За допомогою кисню вони виділяють з поживних сполук енергію, переводячи її в потрібну для клітини форму. З віком ряди мітохондрій рідшають, а ті, що залишилися різко втрачають силу. Без них клітина теж здатна якийсь час виробляти енергію, але менш ефективно. Це і призводить до старіння організму.

Неправильні зв’язки молекул

Ще один механізм нашого старіння – утворення поперечних зв’язків між молекулами колагену і еластину, які можуть призвести не тільки зниження еластичності і міцності цих компонентів сполучної тканини, а й порушують процес дифузії поживних речовин від капілярів до клітин і ефективне видалення продуктів їх життєдіяльності.

Проблеми шлунково-кишкового тракту

Фахівці anti-age медицини не втомлюються повторювати, що в основі всіх наших передчасних вікових змін лежать проблеми шлунково-кишкового тракту. Дослідження показали, що саме в ньому сконцентровано понад 65% захисних імунних сил нашого організму. А тому від його стану залежить і те, чим ми хворіємо, і як швидко старіємо. Будь-які проблеми з травленням безпосередньо призводять до порушення надходження в організм нутрієнтів і антиоксидантів.

Порушення цілісності слизової тонкої кишки, яке спостерігається при синдромі підвищеної кишкової проникності, призводить до великого надходження токсинів в організм. Що, в свою чергу, веде до істотного перевантаження систем детоксикації та інших несприятливих для організму факторів. Ослаблений організм не здатний самостійно вивести шлаки і токсини. Звідси хвороби і передчасне старіння.

Для підтримки цієї життєво важливої ​​системи організму лікарі anti-age медицини радять постійно тримати стан шлунково-кишкового тракту під контролем. Для цього навіть була розроблена спеціальна програма 4R®, що включає в себе усунення з кишечника патогенної мікрофлори, паразитів і грибків і заселення його дружньою мікрофлорою.

Джерело

Поділись


Новини партнерів