5 міфів про акне, в які пора перестати вірити

Завдяки акне-позитивному руху суспільство якщо не навчилося приймати будь-яку шкіру такою, яка вона є, то принаймні навчилося ставитися до дерматологічних проблем більш терпимо. А це, кажуть його адепти, вже дуже і дуже багато. Але незважаючи на те, що ми можемо вважати умовну дівчину з акне з Instagram справжньою красунею, навчитися так само думати про себе може бути куди складніше.

Ось чому спроби знайти ідеальний засіб від прищів тривають. Бажано, щось таке, що дозволить повернути шкірі свіжий і здоровий вигляд вже через 24 години. Але як щодо популярних в мережі способів зменшити запалення? Нижче – п’ять з них, про які давно пора забути.

Зубна паста не підсушує, а запалює

Дерматологи не розуміють, кому взагалі прийшла в голову думка, що зубна паста, точково нанесена на прищики, може підсушити їх. Тому що, якщо чесно, це так собі ідея. Інтернет-метод, кажуть фахівці, не тільки не позбавить вас від прищів і не зробить їх менш помітними, але фактично може навіть збільшити запалення. “PH зубної пасти не корелює з pH вашої шкіри, і це може привести до подразнення і утворення болючої кірки”, – попереджає в коментарі для Well and Good дерматолог Мона Гохарі (Mona Gohara).

Видавлювати прищі можна (але дуже обережно)

Ви не повірите (та й ми не дуже), але багато дерматологів кажуть, що якщо ви відчуваєте, що не можете протистояти пориву видавити якийсь особливо неприємний прищик – просто зробіть це. Головне в цьому випадку – використовувати стерильне обладнання і діяти гранично акуратно. “Якщо ви зробите маленький отвір, то м’якими вдавлюючими рухами вийде позбутися всього гною, не перетворюючи обличчя в поле битви”, – говорить Гохарі.

Втім, є одна річ, яку корисно знати. Незважаючи на те, що, зробивши це, ви, швидше за все, відчуєте полегшення, видавлювання прищів не сприяє швидшому загоєнню рани, як може здатися. “Яко ви позбудетеся від гнійного вмісту – це нічого не змінить. Багато що з того, що ви бачите навколо прища – це рідина, що знаходиться між клітинами. І чим більше ви впливаєте на неї, тим більшим стає набряк”, – пояснює нью-йоркський дерматолог Доріс Дей (Doris Day).

Гамамеліс навряд чи допоможе

При тому, що найпопулярнішим засобом для боротьби з прищиками і запаленнями залишається саліцилова кислота, другий рядок в рейтингу популярності ось уже багато років займає гамамеліс. Який, як з’ясовується, фахівці не дуже-то шанують.

“Я не прихильниця продуктів з гамамелісу, – зізнається доктор Гохарі. – Він руйнує шкірний бар’єр, зменшуючи ваші шанси на те, що запалення взагалі коли-небудь пройдуть”. Інші дерматологи погоджуються з нею, додаючи, що якщо у гамамелісу і є якісь секретні властивості, які допомагають привести шкіру в порядок, то вони в жодному разі не зможуть показати себе на обезводненій шкірі. А масштабне зневоднення – те, що він робить в першу чергу.

Та й від спирту варто триматися подалі

“Спирт та спиртові засоби не роблять нічого з бактеріями, що викликають акне, і в цьому їх основна проблема. Але пацієнти рідко думають про це, наївно вважаючи, що вони очищають шкіру, позбавляють її від зайвої жирності і прискорюють загоєння”, – говорить доктор Дей.

“Насправді, спирт зневоднює шкіру, робить її червоною і чутливою, що може зробити загальну картину ще гіршою”, – додає вона.

І так, візьміть на замітку дещо: все, що зневоднює або підсушує, не працюватиме у випадку з прищами. Тому що справа не в жирній шкірі, а, по-перше, в бактеріях, по-друге, в порушеній себорегуляціі.

Засмага точно не зробить шкіру кращою

Дерматологи кажуть, що навіть серед їхніх постійних клієнтів багато тих, хто абсолютно упевнений, що засмага не просто візуально згладжує тон шкіри, але і покращує її стан. Реальність, проте, така, що, незважаючи на деякий позитивний ефект на самому початку, з часом вплив сонця призведе до руйнування природного колагену, роблячи шкіру більш сухою і менш щільною, підкреслюючи акне і постакне. Не кажучи вже про збільшення ризику меланоми.

Джерело

Поділись


Новини партнерів