Відкриємо правду: якість чаю в одноразових пакетиках гірша за якість розсипного. Фахівці називають його «купаж». У кращому випадку, він містить 30% якісного чайного листа, в гіршому – повністю його позбавлений, тому як кращі листи йдуть на приготування розсипного чаю.
Якщо чаювання з усіма атрибутами (чайничок для заварки, глиняний або скляний сервіз) можна порівняти з вишуканим обідом у дорогому ресторані, то чай в пакетиках, заварений просто в чашці – з перекусом в фаст-фуді. Хоча зізнаємося, його добре використовувати якщо у вас мало часу, і тому він має право на існування.
При покупці такого чаю в першу чергу повинна цікавити герметичність упаковки: якщо вона порушена, значить чай міг розгубити частину своїх корисних інгредієнтів. Ідеальний варіант – якщо кожен пакетик додатково упакований в свою обгортку.
Розсипний чай вибираємо орієнтуючись на спеціальну абревіатуру: виробники, які поважають себе, вказують на упаковці місце збору (провінцію або плантацію) і «порядок» листочків, з яких складена суміш. Секрет такий: чим вище розташовується на кущі чайний лист, тим якіснішим буде сорт чаю. Найкращим вважають чай з тіпси – нерозкритого верхнього листочка-бруньки. Саме до його збору в Стародавньому Китаї допускали незайманих до сходу сонця: вважалося, що аромат зрілої жінки дуже сильний.
- Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP) – золота або срібна тіпса (нерозкритий верхній листочок-брунька);
- Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP) – перший листочок з додаванням великої відсотка тіпси;
- Flowery Orange Pekoe (FOP) – перший листочок чайного куща;
- Pai My Tan – «флешка» (тіпса, перший нерозкритий і перший розкритий листочки);
- Pekoe Souchong і Souchong – нижні листочки. Вони більш грубі і йдуть на приготування сортів з меншим вмістом теїну, тому такий чай корисний дітям і людям з підвищеним тиском.
До речі, гіпертонікам неспроста рекомендують пити зелений чай: він зміцнює кровоносні судини і очищає їх від «холестеринових нашарувань».
Чайне листя боїться світла і вологи. Тому виробники ховають його у фольгу, герметично закриваючи упаковку, або в бляшанку. Вони захищають чай від сторонніх запахів, які він вбирає немов промокальний папір. Звідси випливають два висновки: 1) після відкриття упаковки, пересип чай в олов’яну або бляшану банку, яка герметично закривається; 2) в банку для чаю ніколи і нічого не повинно було зберігатися крім … чаю. Якщо в ній раніше був лавровий лист, то ти отримаєш чай з запахом лавра.
Чим вища якість чаю – тим більше виражені його антисептичні властивості. Це – чудові ліки від застуди: він підсилює потовиділення і має сечогінну дію, тому очищає організм від токсинів! А ще є докази його згубної дії щодо збудників кишкових інфекцій!
У салон відправляються не тільки за красою, а й … за якісним чаєм. Попросіть консультанта дати помацати і роздивитися листочок ближче:
- чим тугіше він скручений, тим краще. У процесі приготування спеціальні машини стискають чайний лист, руйнуючи його структуру. При цьому чаїнка виглядає нероздавленою, але її аромат вивільняється повніше.
- чим старший (нижчий) листочок, тим крупнішими будуть зубчики на його краях і випуклішими прожилки. Чим молодший, тим він вужчий, зубчики дрібніші, а прожилки тонші.
- сухі чаїнки можуть бути різного відтінку кольору оливок (від яскраво зеленого до болотного);
- свіжий чайний лист не повинен бути тьмяним;
- свіжий чайний лист не розсипається в порошок між пальців – він насилу кришиться.
Елітні чаї досі збирають вручну: на кожній упаковці чаю позначений не тільки «порядковий» лист куща, але і плантація, з якої зібрано чай, цілий або різаний лист і навіть номер збору (перший або другий).
Та й сама коробочка особлива – найдорожчі чаї зберігаються в дерев’яних упаковках з дерева бальзам. Воно не пропускає вологу і підтримує постійну температуру, тому його порівнюють з термосом.
Як правильно заварювати чай
І ще раз перевіряємо якість чаю … Листочки повинні «розвернутися», стати м’якими і ніжними, і природно, не обламаними. А ось колір зовсім не еквівалентний якості і міцності – деякі сорти, навіть віддаючи напою всі свої дорогоцінні речовини, не наділяють його інтенсивним забарвленням. Врахуйте, що яскравий відтінок чаю зберігається близько 5 хвилин після заварювання. Потім він темніє, але залишається прозорим. До речі, втрачаючи яскравість, чай набуває корисних властивостей – високий вміст фтору, що забезпечує міцність зубної емалі.
Чай виглядає каламутним? На жаль, значить він неякісний.
А тепер вдихни аромат … Специфічний «чайний» запах – ознака свіжого зеленого чаю. «Старички», вік яких більше трьох років, повністю його втрачають.
Зелений чай має більше корисних властивостей як чорний, хоча його і роблять з однієї сировини. Він не піддається ферментації (виділення і окислення соку при зіткненні з киснем), тому всі корисні речовини в ньому зберігаються краще. А значить і всі корисні властивості теж:
- поліпшення процесів травлення (тому чай корисно пити після щільного обіду);
- стимуляція легкого, швидкого і творчого мислення;
- виведення радіоактивного стронцію;
- поліпшення стану шкіри: вона стає чистою і пружною.