Помилки на кухні, які провокують хвороби

У справі приготування їжі не може бути дрібниць. Нас переслідують не тільки харчові отруєння, а й справжні хвороби, які можуть розвинутися через неправильне поводження з інгредієнтами і обробку продуктів для складних і навіть простих страв. Навіть шефам не вдається повністю уникнути типових помилок на кухні, адже іноді з ними процес здається простішим і швидшим. Проте варто знати, як подібні огріхи можуть вплинути на здоров’я і якість життя.

Нехтування кухонним термометром

Багато хто вважає, що кухонний термометр – гаджет для фанатів, а для звичайних любителів раз-два на тиждень для того, щоб приготувати вечерю, він не потрібен. Але правда в тому, що часто без нього важко визначити, чи ретельно приготовлене м’ясо чи курка. Зовні воно, начебто, вже починає підгоряти, а усередині ще сире. Цього разу ви, можливо, не отруїтеся, але можете підхопити паразитів, і наслідки цього будуть вистрілювати ще не раз. Ще один момент – 80% харчових отруєнь відбуваються не через зіпсовану їжу, а через бактерії, що не були вбиті належною високою температурою під час приготування м’яса або птиці.

Проблеми з температурою зберігання

Не тільки температура зберігання, але і температура приготування грає важливу роль в якості вашого харчування. Ви можете бути впевнені, що м’ясо не втратить товарного вигляду, якщо полежить добу без заморожування, але навіть в холодильнику всередині цього шматка відбуваються некрозні процеси, які можуть викликати небажані наслідки. Розігрівати їжу потрібно завжди до кипіння або до 75 градусів Цельсія, якщо мова не йде про рідку їжу.

Неякісне миття продуктів

Велика спокуса не мити овочі, банани або горіхи, якщо на упаковці вказано, що їх уже помили, або здається, що при знятті шкірки серцевина залишиться чистою. Це саме той випадок, коли ви самі накликаєте на себе кишкові інфекції або шлункові розлади. Найкраще мити фрукти, овочі і горіхи кожного разу і не просто проточною водою, а спеціально призначеним для цього засобом.

Очищення м’яса і птиці

А ось м’ясо і птицю мити не потрібно зовсім. Те ж відноситься до морепродуктів. Цим можна домогтися тільки гіршого результату, оскільки поверхню цих продуктів ви таким чином не очистите, зате розбризкаєте шкідливі мікроорганізми по всій кухні. А так вони були б знищені самі собою під час приготування. До речі, мити не варто і яйця, тому що вода, якою ви це робите, неминуче потрапить на інші продукти і може їх забруднити. Добре, якщо вони піддадуться термообробці, але раптом з них планувалося зробити салат?

Неуважне ставлення до упаковки

Здається, упаковані продукти більш безпечні. Особливо це може стосуватися консервів і вакуумних пакетів. Але будьте обережні з ними і дивіться, чи немає пошкодження, здуття і іншого роду порушення цілісності упаковки. Неуважне ставлення до консервованих продуктів може буквально коштувати вам життя, оскільки порушення герметичності або початкова помилка в консервації може генерувати небезпечні бактерії.

Приготування із залишків

Любителі піци, солянки і новорічних салатиків на третій день канікул – задумайтеся. Утилізувати залишки з холодильника таким способом – досить погана ідея. Навіть якщо термін придатності ще не вийшов, упаковка все одно була порушена і це не найкращим чином позначилося на ковбасі або оливках. Тому не шкодуйте і просто викидайте все, що «завалялося».

Перехресне забруднення

Перехресне забруднення – ще одна неприємність, яку не чекаєш і про яку не думаєш. Головним джерелом цього явища стають яйця, риба, м’ясо, якщо їх переносити, зберігати або готувати на одній поверхні з продуктами, вже готовими до вживання. Тому запам’ятайте нехитре правило – завжди класти їх в окремі пакети, не використовувати посуд з-під них для інших продуктів і не класти в холодильнику поруч.

Брудний гриль, мангал або шампури

У літній сезон легко забути почистити гриль, шампури або решітку для шашлику після чергового пікніка, а наступного разу просто використовувати ще раз. Тут є два небезпечних моменти. Перший – згоріле м’ясо – потужний канцероген. Другий – залишки старої їжі – джерело шкідливих мікроорганізмів. Так що просто не залишайте після смаження на вугіллі неочищений посуд.

Консервування

Якщо ви консервуєте або іншим чином намагаєтеся зберегти надовго вже приготовлену їжу, будь ласка, не відступайте від канонічних рецептів. Творчі експерименти гарні тільки, якщо мова не йде про консервування. Тут небезпечно все – від низької кислотності до недостатньої солоності. Ботулізм, який можна заробити на консервах – найменша з усіх зол. І ще – не зберігайте відкриті консерви довше двох днів.

Необережність під час випічки

Випічка – ще одна прихована небезпека на кухні. Як правило, ми замішуємо тісто голими руками і на столі. І ще жодна випічка не обходиться без яєць, а то і начинки з сирого м’яса. Важливо не допускати контакту між тістом і шкаралупою або м’ясними відходами і вже тим більше не намагатися куштувати його «на сіль» до того, як воно буде приготоване. У будь-якому випадку, очищайте поверхні після кожного етапу випічки.

Джерело

Поділись


Новини партнерів