Серед дорослих і дітей зустрічається алергія на червоні продукти харчування. Лікарі давно визначили, що алергія на продукти з червоним забарвленням не міф. Речовини, які містять такі овочі та фрукти і є тим збудником алергії.
Речовини, які надають овочам і фруктам червоного кольору – корисні для людини, адже містять вітамін С. Тільки не кожен організм може сприйняти ці речовини.
Лікар Мартинова Олена Борисівна коментує:
“Червоний колір фруктам і овочам надають речовини лікопін і антоціанін. Вони корисні для організму людини, тому що містять вітамін С, який зміцнює клітинні мембрани і є природним антиоксидантом.”
Найчастіше, яскраво виражена алергія на продукти червоного кольору з’являється у дітей. Але і у дорослих така алергія теж може виникнути.
Симптоми харчової алергії:
- симптоми проявляються в період від кількох хвилин до двох годин після вживання в їжу відповідного фрукта;
- може з’являтися у вигляді набряку губ, горла, можлива нудота, блювота, пронос;
- нерідко харчова алергія проявляє себе у вигляді висипки на шкірі;
- може доходити до анафілактичного шоку.
Лікарі стверджують, що алергія виникає як реакція на конкретний вид фруктів, без прив’язки до кольору. Бувають і винятки, коли алергія з’являється безпосередньо через лікопіни і антоціаніни.
Лікування легких форм харчової алергії:
- Обов’язково потрібно звернутися до лікаря загального профілю.
- Слід відмовитись від продуктів, які провокують алергію.
- Необхідне лікування антигістамінними препаратами.
- У важких випадках необхідна госпіталізація і консультація алерголога.