Низькокалорійні дієти: як вони працюють, та чи є в них сенс

Якщо ви хочете схуднути, вам потрібно скоротити кількість споживаних в день калорій – щось подібне може сказати дієтолог людині, яка звернулася до нього за допомогою. Важливо мати на увазі, що калорій в будь-якому випадку не повинно бути менше, ніж денна норма споживання. А це, нагадаємо, становить 2000-2200 калорій для жінок і 2200-2800 калорій для чоловіків.

Але чи є додаткові переваги у низькокалорійних дієтах? Про це розповідаємо просто зараз.

Краща для чоловіків, ніж для жінок

Необхідно розуміти, що чоловіки і жінки отримують від низькокалорійних дієт різні переваги. Про це пише EurekAlert!, посилаючись на результати нового тематичного дослідження. В ході експерименту, в рамках якого понад 2000 пацієнтів з надмірною вагою, які також страждають діабетом, дотримувались низькокалорійної дієти протягом 8 тижнів, було встановлено, що чоловіки на таких дієтах швидше втрачають зайві кілограми, хоча жінки отримують важливі бонуси, пов’язані з рівнем холестерину і фігурою.

Трохи конкретики: аналіз даних показав, що чоловіки втратили більше маси тіла, плюс, у них відзначалося помітне зниження метаболічного синдрому і частоти серцевих скорочень. У жінок, в свою чергу, спостерігалося зниження рівня “поганого” холестерину, зменшення об’єму стегон, маси тіла без урахування жирової тканини (якої в жіночому організмі завжди більше) і нормалізація артеріального тиску.

“Не дивлячись на те, що кожна з груп отримала якісь переваги, чоловіки, здається, знаходяться в більш вигідному положенні”, – пишуть автори з Копенгагенського університету (University of Copenhagen), маючи на увазі те, що на низькокалорійну дієту сідають ті люди, хто хоче позбутися зайвої ваги, а не поліпшити холестеринові або інші показники. Хоча останнє, справедливості заради, теж дуже важливо.

Знижує темпи старіння

Крім того, є дані, що низькокалорійна дієта допомагає людям жити довше. Звучить дивно? І тим не менш. Недавні дослідження показують, що дієти з обмеженою кількістю калорій здатні сповільнювати процес старіння, покращувати настрій і захищати від кількох вікових захворювань, які руйнують організм.

“Уповільнений метаболізм пов’язаний зі збільшенням тривалості життя у сотень видів, – каже Healthline Леан Редман (Leanne Redman) з Центру біомедичних досліджень Пеннінгтон (Pennington Biomedical Research Center) в Луїзіані і співавтор одного з досліджень. Колеги погоджуються з нею, відзначаючи, що в цьому випадку енергія витрачається більш ефективно, так що жир активно використовується, а не зберігається в організмі.

В одному дослідженні, опублікованому в журналі Cell Metabolism, йдеться про те, що скорочення споживання калорій на 15% протягом двох років здатне знизити ризики таких захворювань, як діабет і хвороба Альцгеймера, а також зменшити ймовірність деяких видів раку.

А що в результаті?

Теорія скорочення калорійності раціону не є чимось новим. Вчені давно знають, що дієти з обмеженою кількістю калорій мають потенціал в сенсі довголіття: проблема лише в тому, що до цього дослідження проводилися в основному на тварин. Нові роботи стали першими, проведеними на людях, і їх результати виявилися вельми і вельми показовими.

Крім того, про що вже було сказано, автори досліджень виявили, що навіть у здорових людей, які роблять це, зменшуються біомаркери старіння, в той час як загальний стан організму поліпшується.

Вчені, втім, попереджають, що різке скорочення калорій навряд чи призведе до чогось хорошого. Експерименти показали, що це негативно позначається як мінімум на м’язовій масі і щільності кісток. І в той час як скорочення калорійності меню на 15% піде вам на користь, скорочення його на 25% може виявитися проблематичним.

Поділись


Новини партнерів