Супрун викрила міфи про фрукти

На своїй сторінці в Facebook виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун спростувала деякі розхожі поради, які часто можна зустріти на сторінках глянцевих жіночих видань про те, як слід їсти фрукти.

Зокрема, це стосується заборони на фрукти після обіду: “Нібито після 14:00 вживання фруктів призводить до підвищення вмісту цукру в крові і уповільнення метаболізму. Тому існує ризик набрати зайву вагу.

Будь-яка їжа, що містить вуглеводи, може підвищувати рівень цукру в крові. Але немає ніяких доказів того, що рівень цукру підвищується швидше до 2-х годин дня, ніж в будь-який інший час доби. Якщо зміни є, то вони досить незначні. Так звана швидкість метаболізму залежить від інтенсивності роботи м’язів, їх частки у вазі, віку і роботи ендокринної системи. Тому немає причини відмовлятися від фруктів у другій половині дня через острах набрати зайві кіло “, – зазначила Супрун.

Вона підкреслила, що фруктів не слід їсти скільки завгодно.

“Фрукти дуже корисні, але, як і в багатьох речах, тут повинна бути міра. Фрукти також містять цукор – фруктозу або сахарозу. Фрукти корисніші за солодощі, крім цукру містять ще вітаміни, антиоксиданти, клітковину і багато води. Фруктоза засвоюється не так швидко, як, наприклад, сахароза. Тому може довше засвоюватися в кишечнику. Там її споживають бактерії, від цього утворюються гази. Тому якщо ви з’їсте кілограм груш чи винограду – ризикуєте отримати не тільки багато калорій, але і здуття. Є люди, які взагалі не можуть засвоювати фруктозу. Але це також не означає, що треба переходити на ягоди, тому що така передозування може загрожувати запорами через велику кількість шкірки і кісточок. Тому знайте міру “, – написала Супрун

Вона також назвала міфом твердження, що фрукти потрібно їсти на голодний шлунок і не змішувати з основним прийомом їжі.

“У цього міфу є 2 аргументи: вживання фруктів з їжею уповільнює травлення, а це призводить до появи дискомфорту і здуття, і зменшує їх користь. Наша травна система більш ніж готова переварювати і поглинати поживні речовини з фруктів, незалежно від того, з’їли ви їх натщесерце або разом з їжею. Хоча фрукти можуть уповільнити процес евакуації їжі зі шлунка, це не означає погіршення травлення. Навпаки, ви довше будете відчувати себе ситим. Наукових доказів, що споживання фруктів окремо від їжі впливає на травлення, не існує. Навпаки, вітамін С і кислоти, яких багато у фруктах, допомагають засвоювати залізо та інші мікроелементи з їжі “, – підкреслила Супрун.

Вона акцентувала, що фрукти повинні бути стиглими, що не зіпсованими, добре вимитими питною водою, а ваші руки – чистими, а кісточки і шкірки краще не їсти. “Їсти фрукти на десерт – хороша ідея, оскільки вони містять волокна, краще насичують і допомагають залишатися ситими протягом дня. Груші або яблука, запечені з корицею, смородина, перемелена з насінням льону або Чіа, або кавун – прекрасні десерти. Отже, немає специфічного часу або правил для всіх, коли можна або не можна їсти фрукти. Однак треба пам’ятати, що всі ми різні, а значить, норма споживання фруктів, як і овочів, у кожного своя. Бо навіть корисним не можна зловживати. Для того, щоб зрозуміти, що ви всього з’їли достатньо, є формула – відчувайте насичення, але не тяжкість “, – рекомендує Супрун.

Джерело

Поділись


Новини партнерів