Як харчуватися, щоб поліпшити здоров’я печінки: 5 правил

Про проблеми з печінкою говорять такі симптоми, як нудота, слабкість, запаморочення, сухість і гіркий присмак у роті, больові відчуття в правому боці, висипання на шкірі, головний біль. Якщо ви помітили у себе один або кілька цих тривожних симптомів, саме час відмовитися від шкідливих продуктів на користь здорового збалансованого харчування.

Намагайтеся включати в кожен прийом їжі трохи свіжих овочів, зелені або фруктів. Ці продукти багаті клітковиною, яка допомагає очищати печінку від токсинів. Найкращі джерела клітковини: морква, малина, яблука, всі види капусти, кабачки, буряк, кавун, полуниця, томати, огірки, гарбуз.

Включайте в свій раціон рослинні олії (оливкова, кукурудзяна або лляна). 2-3 ложки олії в день, додані в кашу, салати або супи нормалізують відтік жовчі, знизять рівень холестерину в крові і позбавлять організм від шлаків і токсинів.

Ваша дієта повинна містити також корисні білкові продукти і злаки. Віддавайте перевагу нежирним сортам м’яса, наприклад, індичці і морській рибі, багатою омега-3 жирними кислотами (сьомга, скумбрія, тунець, форель). З круп найбільш корисні для печінки гречка, рис і вівсянка.

Останній прийом їжі повинен бути не пізніше, ніж за 4 години до сну. Винятком з правила можуть бути тільки трав’яні чаї.

Уникайте продуктів, які приносять шкоду печінці: алкоголь, консерви, копченості, майонез, маргарин, свіжа випічка, морозиво, жирні види м’яса, смажені страви, газовані напої, сильно гостра їжа.

Джерело

Поділись


Новини партнерів