6 несподіваних ознак того, що у вас проблеми з серцем

Серцево-судинні захворювання – найчастіша причина смертей в світі. Серце може довго не нагадувати про себе, а потім з людиною трапляється інфаркт або інсульт. Як дізнатися про проблеми з серцем до того, як вони стануть критичними (можливо, і для життя)? Про це розповів Адам Тейлор (Adam Taylor) з Ланкастерського університету (Lancaster University).

Зморшки на вухах

Здавалося б, який зв’язок може бути між хворобами серцево-судинної системи і складкою на мочці вуха (її ще називають симптомом Франка)? Вчені знайшли асоціацію між появою такої складки і підвищенням ризику атеросклерозу, при якому всередині судин утворюються бляшки. Це підтвердили понад 40 наукових робіт. У чому причина – поки точно невідомо, можливо, недостатнє кровопостачання стає причиною втрати еластичності тканинами мочки вуха. Симптом Франка також може свідчити про захворювання кровоносних судин головного мозку.

Ксантома

Жирові бляшки жовтого кольору, які можуть з’являтися на ліктях, колінах, повіках або сідницях, безпечні самі по собі, але можуть свідчити про надто високий рівень «поганого» холестерину в організмі. У таких випадках його так багато, що він починає відкладатися на шкірі – і в артеріях.

Потовщення пальців

Якщо пальці на обох руках стають ширшими і товстішими на кінцях, це також може бути ознакою проблем з серцем. На кінці пальців не надходить достатньої кількості збагаченої киснем крові, і тканини намагаються впоратися з цією проблемою самостійно. Такі пальці – мабуть, один з найбільш давно відомих симптомів, вперше їх описав Гіппократ. Іноді їх так і називають – пальці Гіппократа.

Облямівка навколо райдужної оболонки

Жир може відкладатися і в очах. Він являє собою сіре кільце навколо райдужної оболонки, кольорової частини ока. Спершу плями видно внизу і нагорі райдужки, потім вони з’єднуються в кільце. Це кільце пов’язане з декількома факторами ризику розвитку ішемічної хвороби серця.

Хвороби ясен і втрата зубів

Рот повний бактерій, і шкідливі мікроорганізми можуть з рота потрапляти в кровотік, викликаючи запальні процеси в судинах. Дослідження показують, що періодонтит і втрата зубів є маркерами серцево-судинних захворювань.

Сині губи

Зазвичай губи червоного кольору, але вони можуть синіти у людей із захворюваннями серця через недостатнє кровопостачання. Іноді цей недолік тимчасовий – на холоді або на великих висотах, але якщо губи синіють без видимих причин, варто звернутися до лікаря.

 

Поділись


Новини партнерів