Продукти, які повинні бути в раціоні здорової людини

Насправді, термін «Суперфуд» не обов’язково означає, що зараз мова піде про щось на кшталт ягід годжі або порошку морінгі. Тому що до суперпродуктів відноситься і багато з того, що регулярно з’являється на нашій тарілці. На щастя, нам не потрібно самостійно розбиратися з поживній цінності продуктів, щоб скласти список ідеальних варіантів. Це вже зробили для нас фахівці – і ось те, на що, на їхню думку, варто звернути увагу в першу чергу.

Капуста

Як білокачанна, так і китайська капуста багаті кальцієм, залізом, клітковиною, фолієвою кислотою і вітамінами. При цьому вони містять близько 30 калорій на порцію. Цвітна капуста також містить клітковину, фолієву кислоту, вітаміни В6, С, К і калій. Причому, невелика піала нарізаної цвітної капусти – це всього 27 калорій, але 3 грами волокон і 2 грами білка.

Брюссельська капуста містить сполуки, які, як показують дослідження, потенційно можуть знизити ризик розвитку деяких видів раку. Згідно з дослідженням, опублікованим в Journal of Food Science, за цю її здатність відповідають глюкозинолати і ізотіоціанати. Те ж саме, до речі, можна сказати про броколі, яка має потенціал для боротьби не тільки з онкологічними, а й з рядом хронічних захворювань.

Листова капуста, також відома як капуста Коллард, наситить організм клітковиною, магнієм, вітамінами A, B6, C, E, кальцієм, залізом, калієм і цинком. Плюс, чашка нарізаної капусти покриє майже 700% щоденної потреби у вітаміні К.

Нарешті, кольрабі може похвалитися високим вмістом клітковини, фолатів, вітамінів C і B6 при 37 калоріях і вражаючих 5 грамах волокна на порцію.

Цибуля-шалот

Цибуля-шалот, відома своєю хрусткою текстурою і гострим смаком, містить мінімальну кількість калорій при максимальній кількості поживних речовин. Особливо ця цибуля багата вітамінами A і C, що робить її ідеальною складовою овочевих салатів і холодних супів.

Гарбуз

А ви знали, що гарбуз містить більше калію, ніж банани ? Навіть якщо немає, то тепер точно знаєте. Природний помаранчевий відтінок гарбуза є показником того, що овоч багатий бета-каротином – всемогутнім вітаміном А, який відіграє ключову роль у підтримці здоров’я очей. Крім того, гарбуз містить досить калію, клітковини, вітамінів B6, C, E і заліза.

Рукола

Це однорічна рослина з терпким смаком і специфічним ароматом стане ідеальним (якщо, звичайно, вас влаштовує і перше, і друге) доповненням до салату, супу або піци. Будучи частиною сімейства Капустяні, рукола містить ряд поживних речовин, які можуть бути пов’язані з профілактикою хронічних захворювань і оптимізацією травлення. Крім того, є хорошим джерелом цинку, кальцію і заліза.

Болгарський перець

Якщо ви не дуже любите перці, є принаймні одна річ, яка може змусити вас полюбити їх (або, принаймні, ще раз спробувати). Мова, звичайно ж, йде про те, що болгарський перець забезпечує 300% нашої щоденної потреби у вітаміні С і 100% денної дози вітаміну А. Ну, а той факт, що він також є відмінним джерелом вітаміну B6, в даному випадку стане приємним доповненням.

Салат латук

Наступного разу, коли хтось назве салат «просто зеленню», нагадайте йому, наскільки корисний листовий салат насправді. Містить всього 5 калорій на чашку, він багатий вітамінами А, В6, С і К, а також кальцієм, магнієм, клітковиною, залізом і калієм.

Шпинат

Можливо, ви ніколи не думали про нього з цього боку, але шпинат – потужний енергетик, що містить відразу кілька надихаючих поживних сполук, включаючи кемпферол, що уповільнює ріст ракових клітин. Дослідження 2011 року на цю тему показало, що деякі з компонентів шпинату допомогли професійним велосипедистам використовувати менше кисню протягом гонки. А інше дослідження, проведене вже в 2014 році, дозволило говорити про те, що тирозин в шпинаті допомагає поліпшити швидкість наших рефлексів.

 

Поділись


Новини партнерів