Наслідки порушень менструального циклу: від стомлюваності до безпліддя

Будь-який збій в жіночому менструальному циклі має як причини, так і наслідки. Даний стан – це не хвороба, а сигнал про те, що в організмі йдуть патологічні процеси. Багато жінок скаржаться на рясні (або навпаки – мізерні) і хворобливі місячні, нерегулярність самих менструацій і т.д., але продовжують ігнорувати такий стан і не звертаються до гінеколога. Тим часом ігнорування даного стану може привести до погіршення здоров’я, як репродуктивної системи, так і всього організму жінки.

Чому менструальний цикл може порушуватися

Причини, через які виникають порушення в менструальному циклі, можуть бути зовнішніми і фізіологічними. Серед фізіологічних причин – статеве дозрівання, менопауза, вагітність, лактація. Стреси, різке схуднення або набір ваги, ендокринні захворювання, запальні процеси в жіночій репродуктивній системі і т.д. є зовнішніми причинами. Найчастіше жінки відзначають наступні відхилення: рясні або мізерні місячні, їх болючість, короткий цикл (менше 22 днів) або довгий (більше 35 днів), повна відсутність менструації від півроку і більше.

Так, найбільш часто збої в менструальному циклі викликають:

  • Запальні процеси в яєчниках, матці, придатках
  • Пухлини доброякісні та злоякісні – фіброміоми, рак і т.д.
  • Гормональні збої, викликані ендокринними порушеннями – на цукровий діабет і т.д.
  • Постійні стресові ситуації
  • Прийом гормональних препаратів, неправильно встановлена ​​або давно встановлена ​​внутрішньоматкова спіраль, яка потребує заміни
  • Часті аборти
  • Часта зміна клімату.

До чого призводять порушення в менструальному циклі

Збої в менструальному циклі, причина яких залишається не виявленою і не усуненою, в результаті призводять до наступних небезпечних наслідків:

  • Фізичне і моральне виснаження жінки. Часті місячні, та ще з сильною крововтратою призводять до сильної стомлюваності. Аж до втрати працездатності
  • Безпліддя і/або неможливість виносити дитину, якщо вагітність наступає
  • Розвиток небезпечних для здоров’я і життя патологічних станів, якщо збій в циклі викликаний статевими інфекціями, пухлинами і т.д.
  • Розвиток ендокринних захворювань на тлі зміни гормонального фону.

Що робити, якщо порушився менструальний цикл

З’ясувати, чому відбуваються порушення в менструальному циклі, провести відповідну діагностику та призначити лікування може тільки фахівець. Обов’язково важливо пройти гінекологічний огляд, здати аналізи, щоб з’ясувати, чи немає новоутворень і інфекції у піхві, матці і т.д. Для точної діагностики лікар може призначити УЗД як органів малого таза, так і щитовидної залози, надниркових залоз, дослідження крові на гормони. Якщо виявиться збій в ендокринній системі, то лікування буде вести також ендокринолог, а не тільки гінеколог.

Джерело

Поділись


Новини партнерів