Хворий поперек може багато розповісти про людину

Співробітники Інституту цитології і генетики СВ РАН і Новосибірського державного університету разом з колегами з Великобританії, США і Нідерландів провели масштабне дослідження зв’язку болів в попереку з іншими відхиленнями.

Було проаналізовано ДНК 509000 людей. В ході дослідження було встановлено: ймовірність появи таких болів залежить від безлічі генів, більшість яких пов’язані з розвитком нервової системи. Отже, вчені виділили 183 однонуклеотидних поліморфізмів (відмінності між послідовностями ДНК розміром в один нуклеотид). Дані поліморфізми пов’язані з генами, що відповідають за регулювання нервової системи у ембріона, її роботу в зрілому віці і утворення сполучної тканини.

Зокрема, мутації в гені CHST3 були пов’язані з болями в попереку, одночасно відповідаючи за утворення хряща міжхребцевих дисків. Тим часом, мутації в гені SPOCK2 викликали паралельно бронхолегеневу дисплазію. Також вчені дізналися: деякі мутації генів, пов’язані з болями в попереку, перебували в зв’язку зі схильністю до депресії, тривожності, рівнем утворень, здатністю сприймати нове, з розвитком остеоартрозу, сколіозу, курінням і ростом людини.

Поділись


Новини партнерів