Ці овочі визнані найнебезпечнішими

Найбільша кількість нітратів, незважаючи на поширену думку, знаходиться зовсім не в кавунах і динях. Крім цього, шкода від них теж буває не завжди.

Такі результати досліджень опублікували на сторінці Міністерства охорони здоров’я України в Facebook. Нітрати – це солі азотної кислоти, також іменовані селітрою. Вони входять до складу більшості рослин і ґрунту.

У невеликих дозах ці речовини не несуть небезпеки, проте можуть накопичуватися в організмі і дійсно завдавати шкоди здоров’ю. Однак кавуни, які часто звинувачують в харчових отруєннях, не входять в топ найнебезпечніших рослин.

«Найбільше нітратів знаходиться в шпинаті, селері, листовій капусті і столовому буряку», – пояснили медики.

Для того, щоб зменшити ризик вживання солей азотної кислоти, їжте менше овочів, ягід і фруктів першого врожаю. Намагайтеся не вживати ті частини рослин, в яких традиційно міститься найбільша кількість нітратів. Обрізайте верхню і нижню частини в буряках, шкірку кабачків, хвостики і шкірку огірків і редиски.

У капусті відривайте верхні листки і викидайте качан. У кавунах і динях найбільше шкідливих речовин збирається в м’якоті, яка знаходиться ближче всього до шкірки.

Пам’ятайте, що в готових овочах нітратів менше, ніж в сирих: за 40-50 хвилин варіння їх кількість зменшується до 80%.

Медики також заявили, що використовувати нітрат-тести марно – вони не працюють, як треба.

Джерело

Поділись


Новини партнерів