Чому ми не відчуваємо голод вранці, навіть якщо лягаємо спати голодними

 

Ви лягаєте спати без вечері, а вранці відчуваєте себе менш голодними, ніж увечері. Знайома ситуація? Незважаючи на те, що це, здається, суперечить законам логіки, подібне трапляється з багатьма людьми. Інше питання, чому це відбувається – і на нього ми зараз спробуємо відповісти.

Почнемо з того, що відчуття голоду прямо пов’язане з рівнем цукру в крові. Людське тіло входить в стан голодування відразу ж, як тільки травлення завершується: і коли це трапляється, печінку підтримує рівень цукру, виділяючи невелику кількість глюкози з глікогену, що міститься в ньому. Ось чому ви не відчуваєте сильного голоду, коли прокидаєтеся, навіть якщо ввечері були готові з’їсти слона.

Кожен наш прийом їжі, як правило, містить багато вуглеводів. І це добре, тому що саме вуглеводи є для людини основним джерелом енергії. Фактично, клітини мозку і м’язи воліють вуглеводи жирам і білкам, тому що з них їм легше витягти все, що потрібно. Проте, нашому тілу не потрібно стільки вуглеводів, скільки ми споживаємо. Тому у людей без метаболічних порушень надлишкові вуглеводи спочатку перетворюються в складні ланцюжки глюкози, звані глікогеном, а потім запасаються в печінці і м’язових клітинах.

Коли ми якийсь час не їмо, рівень глюкози в крові знижується. Щоб задовольнити енергетичні потреби організму, печінка починає повільно, але вірно руйнувати завбачливо збережений глікоген, після чого подає енергію клітинам тіла, щоб вони могли продовжувати виконувати свої функції.

Так що основна причина того, чому ми, лягаючи спати голодними, не відчуваємо особливого голоду вранці, полягає в тому, що у здорової людини (тієї, яка не страждає від діабету і пов’язаних захворювань) вуглеводи, які вона споживає під час їжі, витрачаються дуже повільно. І навіть якщо рівень глюкози раптом стає занадто низьким, печінка використовує глікоген, щоб тимчасово підтримати роботу всіх систем. Плюс, під час сну ми майже не рухаємося, так що витрати енергії мінімальні, а значить, для печінки тут немає нічого особливо складного.

Інша можлива причина того, що відбувається, пише Science ABC, може бути пов’язана з двома основними гормонами апетиту – лептином і греліном. Рівні цих гормонів залежать від тривалості та якості сну, що дозволяє нам відчувати себе менш голодними, якщо ми добре відпочили.

Втім, деякі люди відчувають себе дуже і дуже голодними, коли прокидаються. І зазвичай це відбувається в тому випадку, якщо на ніч вони з’їли щось з високим вмістом швидких вуглеводів. Такий стан справ призводить до стрибка цукру в крові, змушуючи інсулін активно трудитися, щоб повернути ситуацію в нормальне русло. Причому, ви не відчуєте ефекту, поки не почнете рухатися. Але як тільки встанете з ліжка, ймовірно, все зрозумієте.

До речі, почасти тому дієтологи, незважаючи на тренди, радять уникати вуглеводних продуктів перед сном, роблячи ставку на безпечний білок.

Поділись


Новини партнерів