Що відбудеться з тілом після 1, 6 і 12 місяців вегетаріанства

Вегетаріанство – раціон на основі рослинної їжі – переживає новий виток популярності. На хвилі загальної одержимості ЗСЖ, правильним харчуванням, різного роду фуд- і фітнес-трендами все більше людей випробовують систему харчування, прагнучи довше залишатися здоровими і красивими. І вчені говорять, що у добре спланованого вегетаріанства існує маса переваг, так що все це має сенс.

Чи готові ви спробувати? Чудово! Але пам’ятайте, що якщо більшу частину свого життя ви сиділи на дієті, багатій м’ясними і молочними продуктами, то зміна принципів харчування може привести до значних змін в організмі. Нижче – хороші і погані речі, які, ймовірно, відбудуться з вашим тілом, коли ви станете вегетаріанцем.

Через 3-4 тижні

Перше, що ви помітите – це збільшення кількості енергії, пов’язане з видаленням з раціону обробленого м’яса. Фрукти, овочі та горіхи, багаті вітамінами, мінералами і клітковиною, зроблять свою справу. Причому, насправді енергії може бути приблизно стільки ж: інша справа, що тіло почне інакше її використовувати.

Як і у випадку з будь-якими помітними змінами раціону, відбудеться зміна функції кишечника. І найчастіше – в сторону здуття живота, пов’язаного з високим споживанням клітковини і одночасним збільшенням кількості вуглеводів в раціоні.

Втім, у вас немає приводу для паніки, тому що дуже скоро кишечник прийде в норму. Більш того, велика кількість овочів і фруктів в раціоні, швидше за все, призведе до позитивних змін в сенсі різноманітності бактерій в ньому. А це, як показують все нові дослідження, впливає взагалі на все.

Через 3-6 місяців

Через кілька місяців вегетаріанської дієти багато людей виявляють, що збільшення кількості фруктів і овочів в меню при скороченні кількості обробленої їжі сприяє очищенню шкіри. Прощайте, прищі. А також запалення, зайва сухість і перші ознаки старіння.

Проте до цього моменту ваші запаси вітаміну D можуть падати, оскільки основними джерелами його в раціоні є м’ясо, риба і молочні продукти. І це не завжди помітно, поки не стало надто пізно, попереджає The Conversation. У той час як «сонячний» вітамін необхідний для здоров’я кісток, зубів і м’язів, а його нестача потенційно пов’язана з серцевими захворюваннями, мігренню, депресією і деякими видами раку, про це важливо продумати заздалегідь.

Вчені говорять, що запасів вітаміну D при переході на вегетаріанську дієту вистачає в середньому на 2 місяці, після чого необхідно додати в раціон збагачені продукти і, можливо, приймати добавки (але тільки після консультації з лікарем).

Протягом декількох місяців добре збалансована рослинна дієта може дати переваги і серцево-судинній системі, знизивши ризик інсульту і діабету.

Через рік

Через 12 місяців на вегетаріанській дієти запаси вітаміну B12 можуть виснажитися. Нагадаємо, що мова йде про живильну речовину, необхідну для нормальної функції крові і нервових клітин і яка міститься тільки в продуктах тваринного походження.

Симптоми дефіциту B12 – задишка, швидка втрата ваги, труднощі з концентрацією і запам’ятовуванням, поколювання в кінцівках. На щастя, всього цього можна уникнути, споживаючи 2-3 порції збагаченої їжі в день або приймаючи добавки (знову ж таки, призначені лікарем). Вирішення питання з B12 – чи не найголовніше завдання людини, яка дотримується дієти, оскільки якщо не подбати про це, всі її переваги можуть бути втрачені.

Зміни після року вегетаріанства стануть відбуватися і з кістками. Овочі, багаті кальцієм, такі як капуста і броколі, теоретично можуть захистити скелет, але багато вегетаріанців не споживають їх в достатній кількості, так що ризики переломів у людей, які сидять на рослинній дієті, збільшуються в середньому на 30%. Крім того, рослинний кальцій менш біодоступний – і це теж важливо враховувати.

Знаючи все це, майте на увазі, що здоровий баланс – ключова складова вегетаріанської дієти. При раціональному і зваженому підході ви отримаєте від системи харчування тільки плюси. Причому, навіть в тому випадку, якщо будете дотримуватися дієти протягом обмеженого періоду.

Джерело

Поділись


Новини партнерів