Гімалайська рожева сіль: корисні властивості та застосування

Рожева гімалайська сіль – це вид кам’яної солі, який добувають в регіоні Пенджаб в Пакистані (середня Азія). Сама шахта знаходиться в передгір’ї Соляного хребта на відстані 310 км від Гімалаїв.

Рожеву сіль добувають ручним способом, без використання вибухових речовин, а потім сушать на сонці. Незвичайний колір продукту дає оксид заліза. Сам мінерал утворився в результаті морських відкладень часів Юрського періоду. З давніх часів Гімалайську сіль використовували для зберігання м’яса і риби.

На вид гімалайська сіль буває різного розміру і структури – від дрібнозернистої розсипчастої до великої кристалічної.

Мінеральний склад Гімалайської солі

Рожева сіль – це кухонна сіль з мінеральними домішками. Вона складається з:

  • Хлорид натрію (куховарська сіль) – 95-98%
  • Полігатіта (водний сульфат калію, кальцію і магнію) – 2-4%
  • Фтор – 0,01%
  • Йод – 0,01%
  • Інші мікроелементи в невеликих кількостях.

Користь гімалайської солі

Незважаючи на заяви про користь гімалайської солі, немає наукових доказів її переваг для здоров’я в порівнянні зі звичайною кухонною сіллю. Тому рожеву сіль можна використовувати в тих же цілях, що і кам’яну сіль:

  • Гігієна ротової порожнини. Додайте трохи солі в воду, дайте кристаликам розчинитися. Використовуйте отриманий розчин для полоскань. Це хороший спосіб боротьби з неприємним запахом з рота, болем і кровоточивістю ясен. Оптимальна кількість процедур: 3-4 в день.
  • Рожева сіль проти акне. Використовувати рожеву сіль можна і в лікуванні вугрової висипки. Вона “витягує” зі шкіри токсини, очищає і відлущує її. Гімалайська сіль входить до складу найрізноманітніших косметичних продуктів, наприклад, мила і скрабу для обличчя.
  • Парові інгаляції з чайною ложкою рожевої солі, доданої в каструльку окропу, допоможуть від синуситу і сухого кашлю. Процедура стандартна: слід подихати над гарячою парою 15-30 хвилин.
  • Від болю в суглобах рекомендується приймати теплі ванни з додаванням ½ чашки сольового розчину.

Застосування гімалайської солі в кулінарії

Провідні шеф-кухарі використовують рожеву гімалайську сіль замість кухонної солі, в тому числі, для прикраси страв. Плити з солі використовуються також в якості посуду і для приготування їжі. Риба і м’ясо на плитах з гімалайської солі можуть зберігатися протягом деякого часу. Потім плити повільно нагрівають до температури близько 200 ° С і використовують як звичайну варильну поверхню.

 

Можлива шкода рожевої солі

Пам’ятайте, що гімалайська сіль, як і звичайна кухонна, – це хлорид натрію. Якщо перестаратися з сіллю, то можна загострити симптоми гіпертонії та інших небезпечних захворювань. Нагадуємо, що безпечна денна норма: одна повна чайна ложка гімалайської або іншої солі в день.

Джерело

Поділись


Новини партнерів